<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Fővárosi `zöldveszély` a rehabilitációban

Cséfalvay Attila

2007.12.15.

Mosoni-Duna, Szigetköz - „A Mosoni-Duna és Szigetköz-pályázatok támogatására a kormányzati szándék megvan, ám precíz tervek és együttműködés szükséges" – mondta tegnap Balogh József győri országgyűlési képviselő. Figyelmeztetett: a zöldszervezetek „kötözködésükkel" sok gondot okozhatnak.

 

A szigetközi fejlesztési tanács tegnapi ülésén a térségi nagyprojektek gondjairól, lehetőségeiről esett szó. Janák Emil vízügyi igazgató szerint „nagy eséllyel az önrészt nem kívánó pályázaton belül megvalósíthatók azok az elképzelések, melyek az uniós szemléletbe beilleszthetőek". Mindkét pályázat vízjogi engedéllyel rendelkezik, s kedvező elbírálás esetén 2008–2009-ben a szerződések megköthetőek. „Ásványráróval fontos a jó együttműködés" – folytatta.

 

Mint mondta, az unió a fenntartható beruházásokat támogatja, utalva ezzel az Árvai-ágvéglezárás mikéntje közötti ellenétes állapotokra. Széles Sándor az ülés levezető elnökeként emlékeztetett, hogy Böősy Imre polgármester múlt héten ajánlatot tett: érvényes környezetvédelmi hatásvizsgálatukat „odaadná" a vízügynek, felgyorsítva ezáltal a folyamatokat. Azt is kezdeményezte, az ügyben zajló bírósági pert függesszék fel, s egyeztessenek. Janák szerint optimistának kell lenni, ám a vízügynek nincs mozgástere. Úgy fogalmazott: a fejlesztési ügynökségen sem támogatna olyan hatmilliárdos projektet, melyben egy egymilliárdba kerülő, később elbontandó műtárgy épülne. „Az ásványrárói hatástanulmányt nem helyezhetjük be a pályázatunkba, mert bár felgyorsítaná a folyamatot, de elbuktatná a pályázatot, ugyanis nem fenntartható változatra készült." Babos Attila tanácstag szerint lehet gesztusként felfogni az ásványrárói ajánlatot, de ha a falu nem áll el hajózsilipes tervétől, kevés lesz az esély a hatmilliárd forint elnyerésére.

 

A tanácstagok kérdéseire válaszolva a vízügyi igazgató úgy folytatta: a Mosoni-Duna torkolati műtárgyának megépítése a kikötőfejlesztés nélkül is elengedhetetlen, hisz a rehabilitáció része lehet. Ez a projekt előzetesen szerepel a minisztérium 2009–2010-es akciótervében. A torkolati mű megépítése azonban árvízvédelmi fejlesztést nem tud kiváltani, a mecséri és dunaszentpáli beruházás is szükséges. E fejlesztés elindítása most kissé lelassult, mert utólagos beépítéseket is szeretnének, s több pénzt a tervezésre. Balogh József országgyűlési képviselő is szót kért: kijelentette, hogy a kormányzati szándék megvan a tervek megvalósításához, ám több kérdés tisztázása szükséges. Felhívta a figyelmet a „zöldveszélyre": szerinte a környezetvédő szervezetek sok fejfájást okozhatnak. Emiatt rendkívül precíz tervekre van szükség, hisz szakmai szempontból olyan „kötözködésekre" is felkészülhetnek, melyek megbuktathatják a pályázatokat. Leszögezte: a győri képviselők pártállástól függetlenül támogatják az elképzeléseket, s segítik megvalósulásukat. Azt kérte: együttműködve lobbizzanak, mert közeleg a döntés ideje, „s a fővárosban és az Alföldön sokan megfúrnák a pályázatokat, hogy a pénzek odakerüljenek". Széles Sándor szerint a megyei zöldszervezetek együttműködnek a fejlesztési tanáccsal és támogatják az elképzeléseket, „a fővárosi megélhetési zöldeket azonban nem érdekli, mi történik a térségben". Janák Emil szerint jó kommunikációra és egységes fellépésre van szükség, s akkor nem lesz akadálya a hatósági engedélyek megszerzésének.

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu