<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Forrásra, felülvizsgálatra várva

2007-04-10

 

A szigetközi kerékpárút folytonosságát Mosonmagyaróvár és Győr között csak egy közel két kilométeres szakasz szakítja meg Darnózseli belterületén.

 

A Mosonmagyaróvár–Rajka kerékpárút része az EuroVelo 6 nemzetközi Duna menti kerékpárút-hálózat nyomvonalának, ezért előkészítésének költségeire a kistérség javaslatára a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsnál pályáznának – tájékoztatott Nagy Gabriella, a mosonmagyaróvári városháza illetékese.

 

– A kerékpárutak megépítése nemcsak közlekedésbiztonsági szempontból fontos, hanem a falusi turizmuson is nagyot lendíthet – hangsúlyozta Nagy Gabriella.

 

A tervek hátterében több mint tízéves munka áll, az új szakaszok kiépítése mellett a meglévő pályák bővítésére is kell gondolniuk.

Az új útügyi műszaki előírásoknak megfelelően viszont a kerékpárutak szélessége 2,6–3 méter. Ez a változtatás a már elkészült tervek felülvizsgálatát követeli meg, hely hiányában viszont gyakran szinte elképzelhetetlen így megvalósításuk.

 

Két kilométer hiányzik

 

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kerékpárutakra meghirdetett pályázataira az önkormányzatoknak 50, illetve 20 százalékos önrészt kell felmutatniuk, ami a jelenlegi pénzügyi helyzetben szinte elképzelhetetlen, így csak uniós pályázatok elnyerésében reménykednek, ahol 10 százalékot kell biztosítaniuk a pályázóknak.

 

Akár 100 millió forint lehet

 

Győr és Mosonmagyaróvár között már csak Darnózselinél egy 1,8 kilométeres átkelési szakasz hiányzik a teljességhez. Ennek kivitelezési terve a helyi önkormányzat kezében van. A pálya elkészítése viszont csak a közút felújításával, a vízelvezető rendszer kiépítésével együtt valósítható meg. Így ennek együttes költsége akár a 400 millió forintot is elérheti.

 

A Mosonmagyaróvár–Rajka–országhatár közötti kerékpárút (a kishatárátkelőkhöz vezető, valamint a hármas határ menti szoborparkhoz vezető együtt) 15 kilométer, hiányzó szakaszainak megépítése és a meglévő, rossz állapotú részek felújítása, az előírások szerinti átalakítása biztosítaná a folytonosságot és a közvetlen kerékpáros kapcsolatot a szlovák határ és a korábban elkészül szakaszok között.

 

- KISALFÖLD -