Fesztiválkavalkád a hétvégén              

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2004-08-13

 

           

            Fiatalok százai érkeztek pénteken Dunakilitire és Rajkára. Ugyanazon a hétvégén egymástól néhány kilométerre nagyszabású fesztivál színhelye a két szigetközi település: az Independenten és a Motoros-Sokkon is dübörögtek a hangfalak.

 

 

 

            Két szomszédos településen ugyanarra a hétvégére szerveztek rock- és punkfesztivált a hétvégére. Míg Rajkára a kakastaréjos punkok, Dunakilitire a rockzenét kedvelõ motorosok látogattak el. Tegnap mindkét helyszínt bejártuk: olyan fiatalokkal is találkoztunk, akik mindkét fesztivált „kipróbálták".

 

 

Motorok és koncertek

 

A dunakiliti duzzasztómû területén tegnap délután már hallatszott a motorbõgés. Volt, aki márkás külföldi motorral, akadt, aki Jawával vagy Simsonnal érkezett. Sõt, egy fiatalember kerékpárját egy hátraszerelt motor hajtotta. A gyorsulást és egykerekezést próbálgató motorosok mellett a kiszolgálóegységeknek volt a legnagyobb sikerük.

 

 

Jönnek, mennek

 

A huszonegy éves rajkai Völgyesi Zoltán eddig az összes dunakiliti fesztiválon részt vett. Azt mondja: az idei kevésbé tetszik neki, bár a fellépõ együttesek jobbak a tavalyinál. P nem a kétkerekû járgányok miatt érkezett: nincs is motorja, igaz, szeretne venni egyet. Névtelenséget kérõ asztaltársa – egy ifjú hölgy – igazából a punkfesztiválra indult, ám egy napra végül Dunakilitin kötött ki. Állítása szerint a csütörtöki Auróra-koncertre szívesen emlékszik vissza. Tegnap késõ délután már gyorsulási versenyt is rendeztek, este pedig a nõi mellszépségverseny elõtt fellépett a Lord együttes. A ma esti sztárvendég a Deák Bill Blues Band lesz. A megszólított négytagú társaság azt kérte: vigyem el õket a rajkai fesztiválra.

 

 

Nemzetközi punkok

 

Az Aranykárász kempingben még „színesebb" egyéniségekkel találkozunk. Ez nem is csoda, hisz a második Independent fesztivál résztvevõi punkok. A rendezvény nemzetközi: pénteken és szombaton a magyarok mellett szlovák, cseh, német, osztrák és olasz együttesek is játszanak. Az egynapos belépõ itt 2000 forint (Dunakilitin 1800). A színhelyet egy pontonhídon keresztül lehet megközelíteni, s állítólag csütörtökön, a 0. napon – amikor még zenekar sem volt – már jó néhányan összegyûltek. Egy fõvárosi lány, aki Regõként mutatkozott be, másodszor jár Rajkán, s most is a koncertek miatt érkezett. Kedvét csak a hirtelen rosszra fordult idõjárás rontotta el egy kicsit. Az Independenten nemcsak a színes hajú fiatalok, de az együttesek sem „kutyák": tegnap fellépett a Semmi Komoly és a Konflikt, ma pedig színpadra lép a Hatóságilag Tilos és a Lecsapunk. Azért csak finoman.