<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Feljelentett quadosok

2007-04-27

 

Természetvédelmi területen robogtak a négykerekűvel, a polgármester - mint polgárőr - feljelentette őket.

 

„Egyik vasárnap délután a helyiek értesítettek, hogy hatalmas motorzúgás van az erdőben. Azt gondolták, hogy a nemrégiben kitermelt fát lopják illetéktelenek, ám hamar kiderült: négykerekű motorosok száguldoznak a természetvédelmi területen" – meséli Széles Sándor máriakálnoki polgármester.

 

– Lóra ültem, s a helyszínre siettem: körbejártam a területet, amikor megérkezett négy quados. Alig bírtak megállni, s a lovat is megijesztették. Beszélgetni kezdtem velük, bemutatkoztam nekik, de még a bukósisakjukat sem vették le. Kértem őket, ők is fedjék fel kilétüket, mire azt a választ kaptam: „Mi vagy te, rendőr?" Azt válaszoltam: „Nem, polgárőr." Erre rögtön megfordultak, s szélnek eredtek.

 

Egyikük azonban rosszul váltott irányt, egy időre fennakadt egy fán, így le tudtam olvasni a rendszámát. Hívtam a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságot, akiknek bediktáltam a rendszámot, s ők kimentek a quad tulajdonosához. Úgy tudom, szabálysértési eljárás indult ellene. Faxon elküldtem a feljelentésemet: mivel közigazgatásilag Halászi területén történt az eset, ezért az ottani jegyzőt, sőt, még a Szigetközi Tájvédelmi Körzet munkatársát is bevonták az ügybe. A nemzeti park figyelmeztető táblákat tett ki erre a részre. Az eset óta szerencsére alig találkoztam négykerekű motorokkal a településen – mondta.

 

A téma egyébként nemrégiben ismét napirenden volt a mosonmagyaróvári kistérségi társulás ülésén is. Ott a polgármesterek azt kérték a megyei rendőrkapitánytól: írja le, a rendőrség mely jogszabályok miatt nem tud hatékonyabban intézkedni a motorosok ellen. Ezen dokumentumok alapján a társulás kezdeményezi a jogszabályok módosítását. Másfél éve egyébként a tanács az ügyben levélben kereste meg a belügyminisztert, előrelépés azonban azóta sem történt.

 

Cséfalvay Attila

 

Megfelelő pályát keresnek

 

Egy quadpálya kiépítésére évek óta keresik a megfelelő helyet a Szigetközben. Majthényi Tamás halászi településvezető elmondta: a Mosoni-Duna-part melletti szakasz a Natúra 2000 programban szerepel s védettséget élvez. Emiatt más területet keresnek: a polgármester állásfoglalást kért a környezetvédelmi felügyelettől, hogy egy halászi területen – mely nem esik védettség alá – kialakítható-e quadpálya. Információink szerint a véleményezést egy közel kéthektáros részre kérték Halászi és Dunasziget között.

 

- KISALFÖLD -