Falunyi új ház a városhoz közeli falvakban

 

– Sudár –

2006-08-24

 

Aki a szigetközi út mentén halad, valóban csak ámul, amikor Győrújfaluhoz ér.

 

         Aki a szigetközi út mentén halad, valóban csak ámul, amikor Győrújfaluhoz ér, majd Győrzámolyon és Győrladaméron is áthalad. Az elmúlt hónapokban többtucatnyi új ház nőtt ki az út mentén. Amikor egy éve arról írtunk, hogy a Győr környéki falvak az elmúlt években micsoda népszerűségre tettek szert, legfeljebb sejteni lehetett, hogyan néznek majd ki ezek a szigetközi községek, ha a papíron akkor már kiadott építési engedélyekből felépülnek a házak. A kérdés most az, ez a tendencia folytatódik-e, s ha igen, az mennyire írja át a megyeszékhely ingatlanpiacát.

 

Míg egy éve Győrben sorra álltak üresen az eladásra szánt lakások, Győrújfalun már több mint száz új ház épült, Győrzámolyon tíz év alatt 200 új otthonnal  

 

nőtt a falu, Győrladaméron pedig 260 új építési telek kialakítást végezt

ék, s

végzik most is, folyamatosan. S mindegyikbe azonnal költöztek, költöznek is. Körképünket kezdjük is Győrújfaluval, ahol a hat évvel ezelőtti 950 fős községből mára 1222 lelkes település fejlődött. Cserjés László polgármester azt mondja, a tendencia továbbra is folytatódik, annyi a változás, hogy a telekárak az elmúlt fél évben valamelyes lejjebb mentek.

 

Győrújfalu

 

A telekárak csökkenése azért meglepő, mert a győrújfalui (és győrzámolyi, győrladaméri) telkekben épp az volt a leginkább csábító, hogy eddig is olcsóbbak voltak a győrieknél. Korábbi cikkünkből idézve: Győrtől távolodva egyre kevesebbet kérnek a telkekért, Győrújfalun (nem hivatalosan) 8–10 millió között kelnek el az ingatlanok, Győrzámolyon a közművesített telkeket 6–7 millió forintért árulják, Győrladaméron pedig közművesítés nélkül 3,5 milliótól hirdetik, igaz, a közművesítésre itt még 1,2–1,5 millió forintot lehet számolni. Győrben a családi házas övezetekben a 10–15–20 millió forint egyáltalán nem ritka.

A telkek tehát Győrújfalun az átlagos 9 millió forintról 6,5–7,5 millióra csökkentek, de az érdeklődés nem csappant meg irántuk. A csökkenésben nyilván szerepet játszik az is, hogy ha egyszerre több telket is kínálnak, a konkurencia is nő.

 

Győrzámoly

 

Győrzámolyon kicsivel más a helyzet, mint Győrújfalun: míg ugyanis az utóbbi falu az audis (német) mérnökök kedvence lett, Győrzámolyra sokkal kevesebb a külföldi kiköltöző. Többen jöttek ellenben az ország keleti részéből (az Alföldről, Miskolcról, sőt Erdélyből is). Itt is azt tapasztalták az elmúlt hónapokban, hogy az árak csökkentek, s az építkezések száma valamelyest lejjebb ment. Érdeklődők azonban most is vannak, így egy percig sem gondolták azt, hogy a számukra kedvező folyamat esetleg megállt volna.

 

Győrladamér

 

Győrladaméron sem vett más irányt a vásárlási hullám, talán csak egy kicsivel lassabban kelnek el a telkek, mint régebben – de a tavalyi áron, tehát nem csökkent az értékük. Tatai Zoltánné polgármester sorolja az utcákat, ahol már elkeltek az ingatlanok, illetve ahol most fognak közművesíteni, hogy beépíthetők legyenek. Győrladamér egyébként az a község, ahol a szemlélődő számára a leglátványosabb a változás, a főút mentén szinte csak új házat látni. Ezzel együtt az is tény, két egyforma színű épület nem nagyon van – mint megtudtuk, itt nincs szabály arra vonatkozóan, milyenre festhetik a tulajdonosok az ingatlanjaikat.

 

Hatásuk elenyésző

 

Kérdés, hogy ezeknek a falvaknak mekkora hatásuk van a győri ingatlanpiacra. Az ingatlanügynök válasza az, hogy elenyésző. Mégpedig azért, mert mégiscsak az agglomerációhoz tartoznak ezek a községek, amellyel buszozás, autózás... stb. is jár. Aki a városban akar maradni, az nem megy a fél áron kínált falusi telkekre sem építkezni – bár az is igaz, még mindig többfalunyian tervezik, hogy kiköltöz(né)nek a „szomszédba".