Fáklyás hajókkal a vízen                     

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2005-08-21

 

           

            Karneváli hangulat, harmonikások, kivilágított csónakok és tûzzsonglõrök: az ötödik kimlei vízi karnevál idén is bõvelkedett látnivalóban.

 

 

 

            A szombat délelõtti ünnepi megemlékezés után kenyérszenteléssel és terményáldással kezdõdött a kimlei vízi karnevál. Az igazi látványosság azonban csak este jött. Mintegy tucatnyi feldíszített és kivilágított csónak sorakozott fel a helyi kempingben, hogy a Mosoni-Dunán néhány kilométert leevezve jussanak el a szabadtéri színpadhoz. Jó néhány hajót töklámpással vagy fáklyával világítottak ki, náddal díszítettek fel, de akadt „hattyús csónak" is. Szürkületkor megérkeztek a harmonikások, két ladikba be is ültek, s az õ kíséretükben, hangos énekszóval indultak útnak a résztvevõk.

 

A sebes sodrású Mosoni-Duna bizony néhányszor megforgatta a néha – jókedvû utasokkal – túlterhelt csónakokat, de szerencsére mindenki épségben ért partot. Este aztán a Fénypont nevû tûzzsonglõrtársulat tartott bemutatót, majd a színpadon a Gazdász néptáncegyüttes és a Fehér Ló Színház is bemutatkozott. Éjfél elõtt tûzijátékot tartottak a harmincéves helyi mûvelõdési ház tiszteletére.