Fába vésett vonzalom             

 

 

           

            Farkas János

2004-08-29

 

           

            Egy tizenhét éves püski fiút sok kortársával ellentétben nem a divatos hobbik, hanem a fa és a faragás ragadott meg. Ma már maga tervezi motívumait is. Tárgyait eddig három kiállításon mutatta be.

 

 

 

            A püski Szentes család házában számos fából készült alkotás található. A dolog különlegességét az adja, hogy a nagyobbik fiú, István készítette õket. A fiatalember a soproni Roth Gyula Erdészeti és Faipari Szakközépiskola 12. osztályát kezdi meg szeptemberben. Három éve a Szilágyi Jenõ tanár vezette szakkörön ismerkedett meg a fafaragással. Kezdetben rajzokat, motívumokat készítettek, s elsajátították a faragás alapjait. Heti három alkalommal, azóta is rendszeresen, aktívan részt vesz a foglalkozásokon.

 

István számos tárgyat készített: fûszertartót, ruhafogast, falilámpát, sámlikat, könyvespolcot, mángorlót, kis sulykolót. Többségüket motívumok díszíti, ezek zömét maga rajzolja, tervezi. Az alkotások többsége az iskolában születik. A fafaragáshoz speciális szerszámokra, vésõkre van szükség, amiket drágán és nehezen lehet beszerezni.

 

István tapasztalatai szerint a legkönnyebben megmunkálható fa a cseresznye, a juhar és a tölgy. Leginkább ezekkel dolgozik. Nagy élvezettel, teljes átéléssel mesél a munkafolyamatról, egy-egy alkotás elkészítésérõl. Fiatal kora ellenére már három kiállítása volt. Tavaly szülõfalujában, Püskin és a szomszédos Kisbodakon, a közelmúltban pedig Kimlén nyílt lehetõsége munkái bemutatására. A faipari érettségi és a technikum után szeretné kitanulni az asztalosszakmát is, majd felnõttként folytatni ezt a mesterséget, ami mára lételemévé vált. Tervei között szerepel például a püski és a magyar címer kifaragása.