Euróezrek kellenek az átkeléshez                    

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2004-08-03

 

           

            A tervezettel ellentétben – miszerint 2006–2007-re komp közlekedhet Lipót és Bõs között – egyelõre jó néhány évig nem lesz még átkelõ Szlovákia felé a Szigetközben. Az ok egyszerû: nemcsak az önrész hibádzik, hanem a pályázati lehetõségek sem adottak.

 

 

 

           

 

Vízi átjárás szükséges

 

 

           

Láncra verve: Még sokáig rozsdásodhat a lipóti komp.           

Bár Lipóton a közlekedési koncepció elkészült, a tervezett nyomvonal már adott, egy dolog mégis hibádzik a kompátkelõ mûködtetéséhez: a pénz. Már 1995-ben megfogalmazták az elképzelést a helyi polgármesterek: vízi átjárást kell biztosítani a térségben Szlovákia felé. Sulyok Attila lipóti polgármester másfél éve megkereste bõsi kollégáját, Fenes Ivánt egy komp ügyében. P egyetértett a koncepcióval, s közös munkára buzdított. A bõsi polgármester szerint jobb helyeken a Dunán húsz kilométerenként van átkelési lehetõség. A komppal közúton a felére csökkenne a Dunaszerdahely–Mosonmagyaróvár távolság, közösen kihasználhatóvá válnának az ágrendszer idegenforgalmi szolgáltatásai, és egyesíteni lehetne a lipóti és a bõsi idegenforgalmi kapacitásokat.

 

 

Nem nyert

 

A terv jónak tûnt, a helyiek is igényelték, így az elõkészületek is elkezdõdtek. Közlekedési koncepció készült, kijelölték a lehetséges nyomvonalat. Gondok azonban az elõkészületek közben is akadtak. Kiderült: Lipóton és Bõsön ki is kell építeni az utat a kompig. A szigetközi településen egy hidat kellene építeni a hullámtéri csatorna felett, míg a csallóközi városban a kavicsos ártéri területen kellene végigvezetni az utat. Ezek nem kis összeget emésztenének fel. Természetesen, mint minden nagyberuházás során, hatástanulmányok is szükségesek. Ezek sem olcsók: 4–5 millió forintba kerülnek csak a magyar oldalon. A két település tavaly a Phare-CBC projekt elbírálásakor „nem nyert" minõsítést kapott, így most még a hatástanulmányokra sincs pénz. Sulyok Attila polgármester tegnap arról számolt be lapunknak, hogy szinte bizonyos: 2006–2007-ben még nem ülhetünk fel a szigetközi kompra.

 

 

Nemzeti Fejlesztési Tervre

 

– Idén még egyetlen olyan pályázati kiírást sem találtunk, mellyel az átkelõnk tanulmányaira szerezhetnénk állami vagy uniós forrást – kezdte a településvezetõ. – Ráadásul önrészünk a beadott SAPARD-pályázat miatt erõsen megcsappant. Emiatt a Nemzeti Fejlesztési Tervre küldtük el nemrégiben projektjavaslatunkat, elsõ helyen megemlítve a kompátkelõt. A gond csak az, hogy ezt az uniós forrást, a szükséges euróezreket csak 2007 és 2013 között vehetnénk igénybe. Így szinte bizonyos, hogy 2–3 éven belül nem mûködhet a két régió közötti vízi átkelõ.