Erdõ nélkül nagy a bûz                        

 

 

           

            Tóth Gyula

2003-05-27

 

           

            Aggódnak környezetük szépségéért a véneki Rákóczi utca lakói, akik azért keresték meg a Kisalföldet, mert a házaikkal szemben elterülõ erdõ új tulajdonosai a fák kivágásába kezdtek. Úgy érzik: a polgármesteri hivatal nem törõdik érdekeikkel.

 

 

 

           

           

illusztráció       

Negyvennyolc aláírás – húsz házból – szerepel azon a levélen, amit a véneki Rákóczi utcából juttattak el szerkesztõségünkhöz. A levelet azok a hivatalok is megkapták, amelyektõl az utcában lakók segítséget remélnek.

 

 

„ Hiába kértük"

 

– Az erdõ új tulajdonosai, közöttük négyen utcabeliek, hárman más faluban lakók, az erdõ kivágásába kezdtek. Ezeket a fákat még nagyszüleink ültették, majd téesztulajdonba került az erdõ. Most pedig hiába kértük, hogy mi újból megvennénk a korábban családjaink tulajdonában lévõ területeket, a szövetkezet ezt nem vette figyelembe – kezdett a panaszba az utcabeliek szóvivõje, Szombathelyi Ferenc.

A panaszosok elmondták, hogy a település önkormányzata asszisztál a fakivágásokhoz, mi több, lakóterületté akarja nyilvánítani az erdõt. Az önkormányzat az utcabeliek ellenében a tulajdonosok mellett áll, s falugyûlésen megszavaztatta a házhely-kialakítást.

 

 

Feldolgozó a túloldalon

 

– Ez a terület annak idején vízgyûjtõként mûködött, s feltöltése belvízveszéllyel járna. Ugyanakkor a Mosoni-Duna túloldalán üzemel az állatifehérje-feldolgozó, aminek a bûzét ez idáig az erdõ szûrte meg, fogta vissza. Amióta a fákat letarolták, sokszor elviselhetetlen szagok terjengenek. Az utcabeliek többsége azt szeretné, ha a polgármester végre velünk is törõdne, s nem csak a néhány tulajdonossal. Szeretnénk, ha a kivágott fákat pótolnák – fûzte hozzá Szombathelyi Ferenc.

A település polgármestere, Jakusné Ságer Anna a Kisalföldnek úgy nyilatkozott, hogy a területet nem az önkormányzat adta el, hanem a tulajdonos szövetkezet, s tagjait részesítette elõnyben.

 

 

Pótolják a fákat

 

A kivágott fákat pótolják, erre az erdõfelügyelet is kötelezte a tulajdonosokat. A pótlást jövõ májusig kell elvégezni. Valóban az erdõ helyén építési telkeket alakítottak volna ki a tulajdonosok, meg is keresték az önkormányzatot. Legnagyobb sajnálatunkra azonban az erdõfelügyelet határozata miatt a lakópark nem épülhet meg, marad az erdõ. Holott itt megvan az infrastruktúra, s máshol nincs ilyen elõnyös terület. Arra meg nincs pénze az önkormányzatnak, hogy azt más területekre kiépítse. Egy transzformátor felszerelése többe kerülne, mint a település kicsit több mint nyolcmilliós éves költségvetése – mondta el reagálásában Jakusné Ságer Anna.