Erdõk sarjadtak már a Duna-mederben                      

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2003-10-15

 

           

            Az idei vízgazdálkodási tapasztalatokról esett szó csütörtökön Lipóton. A konferencián a szigetközi szakaszmérnökség egy önkormányzatok számára összeállított vízügyi kézikönyvet is átadott. Az elõadáson a jövõbeni tervekrõl és a megvalósult vízpótlásokról is szó esett.

 

 

 

           

           

illusztráció       

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szigetközi szakaszmérnöke, Kertész József az idei tapasztalatokról és a térség vízellátását mutató kettõsségrõl beszélt a fórumon. Mint elmondta: a tavalyi árvizes év után idén inkább aszályokról beszélhetünk, ám a megvalósult rehabilitációk nyomán jó néhány olyan holtágat – például a lipóti Holt-Dunát – sikerült kialakítani, ahol szinte állandó vízszintet tudnak tartani. Akadnak azonban olyan részek, ahol jelenleg katasztrofális a helyzet.

 

 

Dúsabb növényzet

 

Kedvezõtlen folyamatok játszódtak le az Öreg-Duna medrében Dunakiliti és Ásványráró között. Egyre több a benõtt szakasz, szinte erdõk sarjadtak ki a meder helyén, sok hordalék rakódott le ezen a területen. Ez egy árvíznél – a meder lassú levezetése miatt – nagy gondokat okozhat. A megoldást az Öreg-Duna ökológiai célú szabályozása és vízpótlása jelentené.

 

A hullámtéri mellékágrendszer alsó szakaszán (Ásványráró alatt) kisvizes idõszakban a kiszáradás jelei észlelhetõk. Itt a hullámtéri vízpótlást ki kellene terjeszteni egészen Vámosszabadiig, az ásványrárói Árvai-torkolatot le kellene zárni. A mentett oldal alsó-szigetközi részén az aszály pusztított, a kiszáradt holtágak miatt halpusztulás is elõfordult. Erre megoldást a mentett oldali vízpótló rendszer térbeli kiterjesztése jelent majd.

 

 

Meg kell emelni a vízszintet

 

Kertész József kiemelte: a Mosoni-Duna torkolatához mûtárgy megépítése szükséges, mely a vízszint emelését biztosítaná. Sajnos a Lajtáról is kedvezõtlen képet festett a szakaszmérnök. Mint elmondta, az ausztriai részen szinte teljesen kihasznált a folyó, s így alig érkezik be víz az országhatáron.

 

 

Sikeres rehabilitáció

 

Pozitívumként bemutatták azokat a vizes élõhelyeket, melyeket sikerült rehabilitálni. A Mosoni-Duna felsõ szigetközi részén kedvezõek a vízi állapotok, a mentett oldali vízpótló rendszer, a Zátonyi-Duna az ökológiai viszonyoknak is megfelel. A püski Nováki-csatorna is vízzel teli. Ideális képet mutat a Gombócos–Bár–Duna-csatorna és a belterületi rehabilitáció is elkészült Kisbodakon. Ezek is azt mutatják, hogy a példa adott, csak további pénzügyi források szükségesek a rehabilitációs munkák folytatásához. A fórumon az önkormányzatok megjelent képviselõi átvehették a települések számára összeállított, hasznos információkat tartalmazó vízügyi kézikönyvet.

 

Kapcsolódó cikkek >>