Erdőfejlesztési terv készül a Szigetközre     <<--

 

Cséfalvay Attila

2007-01-11

 

Az Állami Erdészeti Szolgálat Szombathelyi Igazgatósága 2007-ben erdőfejlesztési tervet készít a Szigetköz községeinek területére.

 

Az Állami Erdészeti Szolgálat erdőfejlesztési terveket készít Magyarország környezetvédelmi és turisztikai szempontból kiemelt térségeire. Ennek kapcsán készült el 2006-ban a Nyugat-Magyarország üdülőrégiójában a Soproni- és Kőszegi-hegység erdőfejlesztési terve: 2007-ben a program folytatásaként tervet készítenek Szigetköz térségére is.

 

Megváltozott ökológiai viszonyok

 

Nagy Imre, az ÁESZ szombathelyi igazgatóságának vezetője a megyei területfejlesztési tanácsot is megkereste az ügyben. Levelében úgy fogalmaz: a Szigetközben, de a Duna további hazai szakaszain is évtizedek óta érzékelhető a folyó vízdinamikájában történő változás, ez a térség erdőgazdálkodásában is követhető volt. A bősi erőmű megépítése és a Duna elterelése azonban a Szigetközben hirtelen változtatta meg a vízjárást, befolyásolta az ökológiai viszonyokat. A változás negatív hatásai érintik a mező- és erdőgazdálkodást, a korábbi vízjárásra alapozó gazdasági és üdülési lehetőségeket. A Duna elterelése óta a változások állandósultak. Ezt erősíti, hogy a rendelkezésre álló információk alapján nem lehet megítélni, mikorra várható a Dunacsúny–Szap közötti folyószakaszon az Öreg-Dunán és a Szigetköz mellékágain hosszú távon állandónak tekinthető optimalizált vízjárás kialakítása és ennek melyek lehetnek a mértékadó paraméterei.

 

Erdőtelepítési feladatok, fejlesztések

 

Az ÁÉSZ szerint az adott helyzethez való igazodás és a károk mérséklésére való törekvés indokolja a Szigetközben erdőfejlesztési tervben meghatározni a telepítési feladatokat. Emellett elkészítendő az erdészeti területfelhasználást tükröző erdőfunkció övezeti besorolása és annak térképi megjelenítése. Ennek kapcsán rögzítik a térség erdeinek hasznosításával, védelmével és fejlesztésével kapcsolatos követelmények, intézkedések övezetenkénti szabályozási előírásait. A terv harmadik részében az erdészeti közjóléti-fejlesztési feladatokat vizsgálja és „ad rá" programot. A tervkészítés során előzményként figyelembe veendők a leginkább károsult nyolc Duna-parti község területére 2003-ban készült hasonló tematikájú erdészeti térségfejlesztési tervjavaslatok és az annak kapcsán történt változások tapasztalatai. A tervezési terület az érintett települések teljes községhatárával összesen 604 kilométer, erdőterülete 16 ezer 106 hektár. A készülő erdőfejlesztési tervet a léptékéből kifolyólag ágazatpolitikai, szakmai, stratégiai kérdésként kezelik. A munkát a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Természeti Erőforrások Főosztálya által biztosított forrásból finanszírozhatják.

 

Települések és hektárok

 

A fejlesztési terv 32 települést érint három körzetben: a mosoniban, az észak-hanságiban és a győriben. Dunakilitin például az érintett erdőterület 563 hektárt, Máriakálnokon 209, Mosonmagyaróváron 1098, Darnózselin 89, Lipóton 126, Héderváron 399, Nagybajcson 823, Győrben 1425 hektárt tesz ki. Az előkészítő munka, a különböző vizsgálatok és a tervezés után az erdőtelepítési program készítése következik. Ennek során feltárják és rögzítik a feltétlenül erdősítendő területeket. A telepítésre figyelembe vehető területek vizsgálatának feldolgozása, az igények és javaslatok összegyűjtése után meghatározzák a távlati erdőtelepítési programjavaslat irányelveit, kiválasztják a területeket. Emellett erdészeti közjóléti-turisztikai programot is készítenek.

Az erdőfejlesztési terv adatokat és tájékoztatást adna a közigazgatás és a területi tervezés számára az erdőnek azokról a társadalmi, ökológiai és gazdasági szolgáltatásairól, amelyek befolyásolják a régió környezeti állapotát, turisztikai lehetőségeit, gazdasági potenciálját és elősegíthetik a térségben megfogalmazott fejlesztési célok megvalósítását.

 

- KISALFÖLD -