<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Elúszott több mint tízmilliárd

2007.07.09. 14:19

Szigetköz - Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerint a Mosoni-Duna és a Szigetköz rehabilitációja nem lesz kiemelt projekt, így pályázat nélkül nem juthatnak uniós milliárdok a tájegységbe.

 

Azok után, hogy tavaly kimaradt a Nemzeti Fejlesztési Terv II-ből, a Szigetköz és a Mosoni-Duna rehabilitációja a Környezet és Energia Operatív Program kiemelt projektjei közé sem fér be: csak pályázati úton valósulhatnának meg a fejlesztések. Mindez Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszternek dr. Tabajdi Csabához, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetőjéhez írt leveléből derül ki, melyet Tabajdi küldött tovább Szakács Imrének, a Szigetközi Fejlesztési Tanács elnökének. Pedig a szakminisztérium ígérete is megvolt, s bő egy hete Janák Emil vízügyi igazgató is úgy fogalmazott: nagy az esély, hogy a tájegységbe kiemelt projektként pályázat nélkül jut európai uniós pénz.

 

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség március elején véleményezésre körbeküldte a Környezet és Energia Operatív Programhoz (KEOP) javasolt nyugat-dunántúli nagy és kiemelt projektek tervezett listáját. A KEOP akciótervéhez – az „Árvízvédelmi fejlesztések konstrukció" témakörben – öt nagy projektet javasolt a véleménykérő. A Mosoni-Duna és a Lajta térségi vízgazdálkodási rehabilitációja (4,86 milliárd), a Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint-rehabilitációja (4,8 milliárd), a Mosoni-Duna ökológiai és humán hasznosítás feltételeit megteremtő rehabilitációja (2,6 milliárd), a szivattyútelepek, mobil szivattyúk és műtárgyak rekonstrukciója a Mosoni-Duna rehabilitációjához kapcsolódóan (2,45 milliárd) és a szigetközi mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztése (6 milliárd forint) tartozott ezek közé. A „Szigetköz – Felső-Duna mente" Térségfejlesztési Tanács és a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács egyetértett a felsorolt öt projektelemmel.

 

Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő a két héttel ezelőtti mosonmagyaróvári kistérségi társulási ülésen is elmondta: két nagyprojekt bekerült az Új Magyarország Fejlesztési Terv akciótervébe. A Lajta és a Mosoni-Duna rehabilitációjára 4,8 milliárd, míg a szigetközi mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztésére 6 milliárd forint jutna.

 

Azonban már ekkor is szó esett arról, hogy Bajnai Gordon „a projektek ügyében újabb megoldási lehetőséget körvonalazott". Bajnai Gordon mostani levelében így fogalmaz Tabajdinak: „A vízgazdálkodási-környezetvédelmi típusú beruházások a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Környezeti Programok Irányító Hatóság állásfoglalása alapján a Környezet és Energia Operatív Program akcióterveinek keretében várhatóan pályázatos úton valósulnak meg. A projekthez az irányító hatóság külön előzetes megvalósíthatósági tanulmány útmutatót dolgoz ki, ami az egyéb benyújtandó dokumentumok meghatározásával együtt a pályázati kiírás részeként fog megjelenni. Tájékoztatom továbbá, hogy a projektjavaslatuk környezetvédelmi és vízgazdálkodási elemei mind a Nyugat-dunántúli Operatív Program regionális akciótervének 4. prioritásában, mind pedig a KEOP ''Vizeink jó kezelése''

prioritási tengely keretében kiírásra kerülő pályázatok között is nyerhetnek támogatást."

 

Cséfalvay Attila

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu