Elúszik az uszoda és több csónakház          

 

            2006-03-30

 

            Harmadfokú készültség van Győrben: több csónakházat, szórakozóhelyet és a városi uszodát is elönti a víz.

 

            Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság védelmi osztagát is készültségbe helyezték szerdán, miután délután hat órától harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Nagy-Duna Dunaremete és Vének közötti szakaszán. Janák Emil igazgató elmondta: nem számítanak vészhelyzetre, de árvízi jelenségekre – például buzgárokra – igen. Nagybajcsnál 589 centimétert mutatott a vízmérce tegnap reggel, míg mára 630–650 centimétert várnak a szakemberek. Janák Emil szerint 650–680 centiméteren tetőzik a folyó. Csak összehasonlításként: az emlékezetes 2002. augusztusi áradásnál 8 méternél magasabb vízállást mértek.

 

Az árvíz a Mosoni-Dunát és a Rábát is érinti, de ezeken a folyókon még csak elsőfokú a készültség. Győrben mára 540–560 centiméteres vízállás valószínű, míg a tetőzés 6 méter felett lesz, ami mintegy 1 méterrel elmarad a négy évvel ezelőttitől.

Mindez azonban azt jelenti, hogy több csónakház és a

 

GYÁÉV-uszoda is víz alá kerül. Molnár Péter városi sportigazgató lapunkat arról tájékoztatta: az előrejelzések ismeretében szerdán déltől bezárták az uszodát. „Minden pontos ütemterv szerint zajlik. Az alagsorból és a földszintről menekítjük a felszereléseket és az eszközöket, de még az ablakokat is, amelyek korábban többször betörtek árvízkor" – magyarázta a szakember. A sportigazgatóság műszaki igazgatója, Csatári Jenő elmondta: a 22 tagú személyzet azonnal menteni kezdte a szivattyúkat, a motorokat, a szaunakályhát, az öltözőkben található személyes holmikat pedig szintén feljebb hozták egy szinttel.

 

Az az árhullám időtartamától függ, mennyi ideig nem használhatják az uszodát, hiszen a falaknak meg kell száradni festés és fertőtlenítés előtt. A 2002-es árvíz után két és fél hónapig szünetelt a nyitva tartás és 33 millió forintos kárt szenvedett az intézmény. A költségeket csökkenti, hogy az alagsort korábban kicsempézték; növeli, hogy annak idején a medence került az első emeletre és a gépészet a földszintre.

 

A Mosoni-Duna másik partján álló népszerű szórakozóhely föld alatti diszkóhelyiségében már tegnap délután 1 méter 20 centiméter magasan állt a víz. Főként ismerősök és rokonok segítettek abban, hogy a hangtechnikai berendezést és az árut felhozzák az emeletre. Szarvas Zoltán üzletvezető maga is búvárruhát szerzett a mentéshez, ebben gyakorlatot szerezhetett négy éve, amikor a fenti asztaloknál ülők fejmagasságáig ért a víz. A helyiséget egyébként igyekeztek úgy kialakítani, hogy még a legnagyobb tömegű árhullám se tegyen benne kárt, a fapadlót például megfelelő lakkal vonták be, a fenti és a lenti helyiség áramellátását pedig szakaszolták. Mindez elemi érdeke a vállalkozónak, mivel ártéri épületekre biztosítást sem lehet kötni.

 

Egyelőre nem ismert, meddig tart az áradás. Janák Emil, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint szinte biztos, hogy még a jövő héten is lesz dolguk; a tetőzés várható időpontját akkor tudják megmondani, ha Ausztriában már nem árad a Duna. Most azonban még árad – nemcsak a sógoroknál, hanem Németországban is –, már elsősorban a keddi esőzések hatására. A Felső-Duna és az Inn vízgyűjtő területein jelentős, területi átlagban 12,2–18,7, de helyenként 20–35 milliméter csapadék hullott tegnapelőtt.

 

Több szivattyútelep működik

 

A csapadékos időjárás hatására a belvízvédelmi csatornák telítettsége tovább növekedett. Jelenleg 5860 hektárt borít belvíz az Ézak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén. Emiatt másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el tegnap déltől a Mosoni-Duna bal parti és a Rábca menti belvízvédelmi szakaszokra, míg továbbra is elsőfokú a készültség a kapuvár–hansági és a Nagy-Duna menti szakaszokon. Több szivattyútelepet üzembe helyeztek, így a győrsövényházit, a győrz