Eltiltás és százezres büntetés               

 

 

           

            2005-08-09

 

           

            Egy évre visszavonták halászjegyét, az áprilisban ásványrárói „hálós halászat” közben elfogott két férfinak.

 

 

 

            Korábban már beszámoltunk arról, hogy két férfit ért tetten néhány hónapja a gyõri Marcal beavatkozócsoport Ásványrárónál „halászat" közben. A rendõrségi kamera rögzítette, amint százhúsz méter speciális halászhálót szednek ki a vízbõl, s összesen huszonnyolc kilogramm hal lett – egy ideig – a zsákmányuk.

 

A nyomozást a Mosonmagyaróvári Rendõrkapitányság végezte: a szakértõk megállapították, hogy a hálóba akadt halak értéke több mint tízezer forint, így az eset már bûncselekményi kategóriába tartozhat. Süllõ, márna, szilvaorrú keszeg és dévér szerepelt a kifogottak listáján. Idõközben a megyei földmûvelésügyi (FM) hivatal vadászati és halászati osztálya is vizsgálatot indított az ügyben.

 

Információink szerint a tetten ért férfiak azzal védekeztek, hogy nem az övék, csak találták a hálót, s „nem akarták otthagyni a halakat". A Mosonmagyaróvári Rendõrkapitányságon nemrégiben megszüntették a nyomozást, mivel a hivatalos indoklás szerint „nem állt meg a lopás vétsége". Az engedélytõl eltérõen, de nem tiltott módon halásztak: jogszabályi hézag miatt – bûncselekmény hiányában – megszüntették a nyomozást.

 

 

Törvényi maximum

 

A másik vizsgálatot Pintér Csaba, az FM-hivatal vadászati és halászati osztályának vezetõje végezte. A rendõrséggel folyamatosan egyeztettek, s õk is meghallgatták az érintetteket. Arra a korábbi kérdésünkre, miszerint a rendõrségi vizsgálat eredménye befolyással lehet-e a hivatali vizsgálatra, Pintér Csaba nemmel válaszolt. „Csak szélesebb kitekintést ad" – tette akkor hozzá. Nos, úgy tûnik, valóban nem játszott szerepet a rendõrségi eredmény az ottani nyomozásban. A hivatal ugyanis megbüntette az engedéllyel rendelkezõ halászt és segítõjét.

– Nemrégiben határozatot hoztunk, s úgy döntöttünk, hogy a két „halászra" 100–100 ezer forint halvédelmi bírságot szabunk ki. Emellett a halászjegyét is visszavontuk egy évre a „fõhalásznak": társa – akinek nem is volt engedélye – pedig egy évig nem válthat ki ilyet. Megjegyezném: ez volt a törvényi maximum, amit kiszabhattunk. Mindkét illetõ fellebbezett a döntés ellen – mondta Pintér Csaba.

 

 

Kapnak újra engedélyt?

 

Információink szerint az ásványrárói orv(?)halászok azzal is védekeztek, hogy a tilalmi idõben fogott süllõjük már döglötten akadt bele a hálójukba. Az egyéves eltiltásuk lejárta után a gyõri Elõre halászati szövetkezetnél lehet újra területi engedélyt kérniük: csak az ottani vezetõkön múlik, hogy a történtek után megkapják-e.

 

 

           

            Halászati jogot kérnének         

            Mezõõr figyelheti az orvhalászokat      

            Védett területen halásztak