Elöntötte a víz a gyõri rakpartot                      

 

 

           

            2005-03-22

 

           

            A Nagy-Dunán levonuló árhullám hétfõn az esti órákban majdnem 600 centiméterrel tetõzött Nagybajcsnál.

 

 

 

           

 

           

A gyõri Móricz Zsigmond rakparton már áll a víz.       

A Nagy-Dunán levonuló árhullám hétfõn az esti órákban majdnem 600 centiméterrel tetõzött Nagybajcsnál. A Lajta tetõzése ma várható Mosonmagyaróvárnál, ahol hétfõnmásodfokú készültséget rendeltek el. A Mosoni-Duna Gyõrnél elárasztotta a Móricz Zsigmond rakpartot.

 

Annak ellenére, hogy a gyõri rakpartlejáratokon már vasárnap este hirdették a feliratok, „Árvízveszély, behajtani tilos!", több autós nem vette komolyan a figyelmeztetést. A Móricz Zsigmond rakparton már délelõtt a parkolóterület felét elfoglalta a víz a jármûvek elõl.

 

A kikötött vízi szórakozóhelyekre is csak csónakkal tudtak bemenni az ott dolgozók. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetõje, Janák Emil elmondta: a Nagy-Dunán, Vének és Rajka között másodfokú volt a készültség tegnap délelõtt, a folyó este hat és hét óra között Nagybajcsnál tetõzött 573 centiméteres vízállással.

 

Az igazgató elmondta, hogy a készültség a fõmedernél nem érte el, csupán megközelítette a harmadfokú készültséget. A szlovák fél a folyó felsõ szakaszán a fõmederbe másodpercenként 1200 köbmétert engedett s enged át, míg a hullámtéri rendszerbe mintegy 160 köbméter érkezik. Így lehetõvé vált az alacsonyabb hullámtéri részek elárasztása. A víz elérte a szigetközi töltéseket. Janák Emil hangsúlyozta, hogy a jelentõsebb árhullám a Lajtán volt, vészhelyzet nem alakult ki a folyón, amelynek a tetõzését mára várják Mosonmagyaróvárnál.

 

A folyó magyarországi szakaszán már tegnap elrendelték a másodfokú árvízvédelmi készültséget. A Rába megyei szakaszán nem volt jelentõs áradás, s bár rengeteg az uszadék, nem alakult ki olyan helyzet, ami készültséget indokolt volna. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes vezetõje, Funk József alezredes elmondta a Kisalföldnek: a terveket pontosították, az esetleges menekítésre felkészültek, tartják a kapcsolatot a vízügyi igazgatósággal és a társszervekkel, valamint az érintett települések polgármestereivel.

 

Árvízveszély miatt vasárnap a Gyõri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) lezárta Gyõrött a Móricz Zsigmond rakpartot, behajtani tilos táblát helyeztek ki a Petõfi híd melletti ingyenes parkolóhelynél is. A társaság ügyvezetõje, Kovács Barnabás elmondta: szakembereik a város kezelésében lévõ töltéseket rendszeresen ellenõrizték a nap folyamán, s ellenõrzik mindaddig, amíg az árhullám le nem vonul. A GYÁÉV-uszodánál két konténer – 12 köbméter – homokot, valamint 500 homokzsákot helyeztek el, ha szükséges, innét szállítják azokat a veszélyeztetett szakaszokra. Ezenfelül még 4 ezer darab zsákot tartanak raktáron.

 

 

 

Szivattyúzzák a Lajtát, rengeteg az uszadék

 

A megduzzadt Lajtán tegnap reggel már árvízvédelmi készültség volt: a víz veszélyeztette a mosonmagyaróvári kerteket, ezért lezárták a Malom-ágat, valamint a Gorkij utcai zsilipet. Az átemelõszivattyút vasárnap éjszaka indították el – a környékbeli lakók nagy bánatára – s a szerkezet tegnap délután is mûködött a két Lajta-ág károlyligeti összefolyásánál. Bednarik György, a Városüzemeltetõ és Fenntartó Kft. ügyvezetõje elmondta: egyelõre két méter körüli a vízmagasság, s ma délután négy óra körül várják a folyó tetõzését. Tegnap másodfokú készültségben voltak, s mindössze a szivattyút kezelõ munkás vigyázta a folyót. Azt is hozzátette: remélik, hogy húsvétkor már nem kell készenlétben állniuk a vízügyesekkel. A dunakiliti duzzasztómû zsilipjei tegnap zárva voltak, s a másodfokú készültség ellenére a folyó is viszonylag csendesnek bizonyult. A sárbarna színû víz rengeteg uszadékot hozott magával, ám a mûtárgyak tisztítására csak néhány helyen volt szükség. Az erõmûnél a portaszolgálatot már magáncég látja el: azt az utasítást kapták, hogy a belsõ területekre az árvíz idején sem horgászt, sem halászt nem engedhetnek be. Ottjártunkkor csak a folyót jól ismerõ kis csoport kerítõhálózta a vizet engedéllyel: információink szerint a gyõri Elõre Halászati Szövetkezet megbízásából.