Elhúzódó védekezés a Duna mentén           

           

            2006-04-03

           

            A vízügyi szakemberek múlt szombatra várták a Duna tetőzését térségünkben.

 

A vízügyi szakemberek múlt szombatra várták a Duna tetőzését térségünkben, de az esőzés a folyó ausztriai, csehországi és szlovákiai vízgyűjtő területein újabb árhullámokat okozott, tovább emelte a vízszintet. Azonban így sem várható, hogy Nagybajcsnál és Győrben megközelíti a 2002-es rekordot.

 

A Nagy-Duna Nagybajcsnál tegnap este elérte a 750 centiméteres vízszintet, Győrnél a Mosoni-Duna és a Rába vízállása 700 centiméteres volt. A Duna áradása ugyanis a Rábán is vízszintemelkedést okozott, a torkolati résznél a folyó elöntötte a hullámteret, a Radó-szigetet, a strandot, a csónakházakat. Tegnap délután ezért a belvárosban sokan sétáltak családostól, gyermekekkel, fényképezőgéppel a parton, hogy megnézzék, megörökítsék a természet erejének megnyilvánulását, akárcsak 2002 augusztusában, amikor 840 centiméteresre emelkedett a vízszint. Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója szerint azonban ezúttal térségünkben a tetőzésnél se valószínű, hogy a Duna megközelíti ezt a rekordmagasságot.

 

Késnek a vonatok

Komárom és Almásfüzitő között tovább kellett csökkenteni a vonatok megengedett sebességét a Duna magas vízállása miatt. A szerelvények egy vágányon közlekedhetnek ezen a szakaszon, emiatt 20–30 perces késésre kell számítani. A MÁV szombaton déltől leállította a vasúti közlekedést az Almásfüzitő–Neszmély–Lábatlan–Nyergesújfalu közötti szakaszon, ahol Esztergom és Süttő között Volán-buszok szállítják az utasokat. A korlátozások miatt az utasoknak hosszabb menetidővel kell számolniuk a Budapest–Győr, az Almásfüzitő–Nyergesújfalu vasútvonalon.          

Még nem tudni, pontosan mikor lesz térségünkben a tetőzés – ez a csapadéktól függ –, de az biztos, hogy elhúzódik, tartósan magas marad a vízállás. Lassú apadásra számítunk, az ebből adódó feladatokra készülünk – mondta a vízügyi szakember. Janák Emil szombaton a környezetvédelmi és vízügyi miniszternek is beszámolt a helyzetről, az intézkedésekről. Persányi Miklós a Pannontáj–Sokoró Natúrpark címet jött átadni megyénkbe, ám mielőtt Győrújbarátra ment volna, gumicsizmát húzott, hogy a vámosszabadi határátkelő közelében maga győződjön meg az árvízvédelem szervezettségéről. A Duna gátjánál, ahol katonák rakták a homokzsákokat egy buzgár elfogása miatt, rögtönzött sajtótájékoztatót is tartott. Elmondta, hogy térségünkben harmadfokú a készültség, de vészhelyzet nyilvánítására nincs szükség.

           

Ám azért, hogy az előző években előfordult pánikhangulat ne alakuljon ki a védekezésben részt vevő településeken, az önkormányzatok munkáját is vízügyi szakemberek segítik. A tárcavezető azt is leszögezte: hosszan elhúzódó védekezésre kell számítani, és még csak az elején vagyunk a munkáknak. Ám eddig csak a hullámtereket öntötte el a víz, kitelepíteni csak olyan lakosokat kellett, akik az ezen a részen lévő ingatlanokban laktak. (Rimányi Zita)

 

Nincs vészhelyzet

 

Drámainak nevezte az árvízhelyzetet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a  vasárnapi kormányülés után tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve,  hogy vészhelyzet kihirdetésére egyelőre nincs szükség, a védekezési  munkák összehangoltan folynak.

 

Szinte minden jelentősebb  magyarországi folyó árad, Tátnál és Esztergomnál a legsúlyosabb a  helyzet, a Duna várhatóan az eddig mért legmagasabb szinten tetőzik, és elhúzódó magas vízállásra kell számítani a Tiszán is. A kormány a rendkívüli árvízvédelmi feladatok elvégzéséhez további egymilliárd forintot biztosít. Magyarországon több mint  négyezer kilométer töltés van, összesen 3800 kilométeren tartanak  fenn valamilyen készültséget, ami csaknem 100 kilométerrel haladja  meg az eddigi legnagyobb hosszt. 669 kilométeren van harmadfokú,  legmagasabb szintű készültség.  A folyók hullámtereiből vasárnap reggelig 165 embernek kellett  kiköltöznie, köztük egy 80 főt befogadó szociális otthon lakóinak  is.   

 

Harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Duna mentén Rajkától a  Csepel-sziget alsó csúcsáig: a Komárom-Esztergom megyei Tát,  Esztergom és a Pest megyei Szentendre térségében a legjelentősebb a  műszaki, lakosságvédelmi munka. Táton a vízügyi szakemberek alig egy  nap alatt készítették el a megye legnagyobb, 420 méter hosszú,  földből épült ideiglenes töltését, mely a falu mintegy ötezer  lakóját védi. Az áradó Duna körbevette a Szentendrei-sziget északi csúcsán  fekvő Kisoroszit, a település csak kishajóval vagy légi úton  közelíthető meg. A fővárosban a víz elöntötte a Népszigetet és a  Hajógyári-sziget is kezdett este  víz alá kerülni.   A Dunán Tass alatt  szakaszonként és partonként változóan első-, illetve másodfokú a  készültség.

 

A tolnai oldalon várhatóan elrendelik a  másodfokú készültséget. Vasárnap a szentendrei és a váci önkormányzat is kétszáz-kétszáz  önkéntest mozgósított a gátak erősítésére, magasságuk emelésére.  Nagymaroson négyszázan álltak munkába a gátakon, miközben a  Szentendrére vezető utat is elöntötte a víz, ezért a felette lévő  földútra terelték át a forgalmat, így lehet bejutni a városba. Az áradó folyó miatt szünetel a dunaújvárosi Duna-híd építése.  Szünetel a hajóforgalom. Az előrejelzések szerint a Fejér megyei szakaszon várhatóan 744  centiméteres vízállással éri el a folyó a tetőpontot, ami öt  centiméterrel fölötte lesz az 1965-ös nagy árvíz idején mért  maximumnak. A folyó alsó szakaszán, Tolna megyében a gemenci erdő egy részét  a Duna elöntötte, az állatok vonulását a járőrszolgálat igyekszik  minél kevesebbet zavarni.

 

 Harmadfokú a készültség a Tiszán Vásárosnamény és Záhony között,  a Rába alsó és középső szakaszán, a Mosoni-Duna alsó szakaszán, a  Rábcán, a Marcalon, a Bodrogon, a Hernádon, a Kettős-, a Fehér- és a  Fekete-Körösökön, valamint a Hortobágy-Berettyón.  

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Bodrog árad a legintenzívebben  és az előrejelzések szerint a folyó tetőzése a felsőberecki  vízmércén hétfőre virradóra várható. A Tisza az előzetes számítások  alapján Tokajnál csütörtök környékén tetőzik. A dunai áradás  miatt a Dunakanyartól Dunaújvárosig valamennyi komp leállt, de az  alsó szakaszon még jár az átkelőhajó Paksnál, Dunaszekcsőnél és  Mohácsnál. (mti)