Elfogadták a végleges koncepciót

 

Cséfalvay Attila

2006-11-04

 

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) a szigetközi térségfejlesztési társulási elnököket „végső egyeztetésre” hívta a Szigetköz és a Mosoni-Duna területfejlesztési koncepciójáról.

 

         Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) a szigetközi térségfejlesztési társulási elnököket „végső egyeztetésre" hívta csütörtökön a Szigetköz és a Mosoni-Duna területfejlesztési koncepciójáról. A korábban elkészült tanulmány felmérte a helyi igényeket, és meghatározza a fejlesztési irányokat. „A területfejlesztési koncepció elfogadása lehetővé teszi a térség nagyobb léptékű fejlesztését is, európai uniós támogatási források elnyerésével" – írta meghívólevelében az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium a szigetközi térségfejlesztési társulási elnököknek.

 

A Szigetközt a minisztériumban Tóth István, Babos Attila, Széles Sándor és Szokoli Sándor képviselte, Mosonmagyaróvárt pedig Németh Andrea környezetvédelmi referens. A tárca illetékese elöljáróban azt kérte: a Szigetköz és a Mosoni-Duna-koncepció aktualizálását, az igények véglegesítését lehetőleg fogadják el a jelenlévők, hisz ez az anyag többévnyi munka és egyeztetés eredménye.

 

A szigetköziek azzal kezdték: sajnálják, hogy a lobbi ellenére a Mosoni-Duna rehabilitációja nem került be a Nemzeti Fejlesztési Terv II.-be. Azt kérték: a Szigetközben folytatódó rehabilitáció külön fejezetként kerüljön be a költségvetésbe. Tóth István elmondta: a Mosoni-Duna rehabilitációjának szerepét a Regionális Operatív Programban kétségesnek érzik. Ragaszkodnak a Szigetközi Fejlesztési Tanács megalakításához, a Balatoni Fejlesztési Tanács mintájára. Azt kérik, hogy a kormány támogassa ezt, s a költségvetést is biztosítsa hozzá.

 

A következő kérésük az volt: az Országos Rendezési Tervbe kerüljenek be Szigetköz gondjai. Egy javaslattal is éltek: eszerint a területfejlesztési koncepcióról rendezzenek konferenciát Mosonmagyaróváron, amelyre Lamperth Mónikát, az ÖTM vezetőjét is meghívnák. A szigetközi vezetők hozzátették: szeretnék elérni, hogy a minisztérium segítse egy önálló szigetközi energetikai program létrehozását. Szokoli Sándor felvetette: az állami és önkormányzati feladatokat el kell különíteni: ne kérjék, hogy az önkormányzatok saját forrásaikból finanszírozzanak bizonyos beruházásokat. Hozzátette: rossz az a mostani rendszer, mely szerint az önkormányzatok egymás ellen pályáznak. Ezeket a kéréseket, „követeléseket" a tárca jelen lévő illetékesei „tudomásul vették", ám érdemi választ ott nem adtak. A megbeszélés végén a résztvevők egyhangúlag elfogadták a területfejlesztési koncepciót.