<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Elárasztásra vár a szigetközi élővilág

Cséfalvay Attila

2008.03.26.

Szigetköz - Bár tavaly a tartósan alacsony vízállás miatt elmaradt, idén áprilistól – ha nem érkezik nagyobb árhullám – ismét eláraszthatják az Öreg-Duna-medret. Az átöblítése mellett az élővilág számára is hasznos lenne e folyamat.

 

 

A Magyarország és Szlovákia között megkötött 1995-ös megállapodás értelmében a dunacsúnyi tározóból az Öreg-Dunába vezetett vízhozam másodpercenként 250 és 600 köbméter között változik. Emellett ez a folyószakasz csak a 4500 köbméter feletti árhullámok levezetésében segít.

 

Az utóbbi évek tapasztalata alapján ekkora árhullámok – az élővilág szempontjából – ritkán, és nem a legkedvezőbb időben (a tavaszi növényzet megújulása idején) jelentkeznek. Ezért a magyar–szlovák dunai albizottság szakértői megállapodtak abban, hogy a tavaszi árhullám elmaradása esetén – ha a hidrometeorológiai helyzet lehetővé teszi – minden évben végrehajtják az öreg meder átöblítését, a jobb parti hullámtér részleges elárasztását.

 

Az egyezmény szerint az elárasztás az április elseje és június harmincadika közötti időszakban szükséges évente egy alkalommal, amennyiben a Duna rajkai szelvényében a vízhőmérséklet eléri a 10 fokot, és a folyó vízhozama a dévényi szelvényben az előre jelezhető időszakban (minimum 3 nap) meghaladja a másodpercenkénti 2500 köbmétert.

 

Az elárasztáshoz a szlovák vízügyi igazgatóság az Öreg-Dunába 800 köbméter vízhozamot biztosít 14 napon keresztül. Az elárasztást a magyar üzemeltető kezdeményezi három nappal annak megkezdése előtt. Az elárasztást az üzemeltető megszakítja, és visszaáll a normál üzemrendre, ha a Duna vízhozama a dévényi szelvényben 1500 köbméter alá csökken.

 

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság folyamatosan figyeli a hidrometeorológiai helyzet alakulását, s kiemelt figyelmet fordítanak az elárasztás lehetőségére. Egyelőre kedvezőek a kilátások: a napokban Dévénynél másodpercenként 3680 köbméternyi víz érkezett, a vízállás stagnál, bár még a hőmérséklete nem éri el a hét fokot sem.

 

 

Szabályozottan: Ha a feltételek adottak lesznek, áprilistól ismét átöblítik az Öreg-Duna medrét. Fotó: Kisalföld-archívum

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu