Együttműködés a Mosoni-Dunáért                       

 

 

           

            H. G.

2003-12-05

 

           

            Együttműködési megállapodást írt alá Balogh József győri polgármester, Kovács Gergely mosonmagyaróvári alpolgármester és Baross Károly, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság főmérnöke a Mosoni-Duna rehabilitációjának tervezéséről pénteken a győri városházán.

 

 

 

            Balogh József elmondta: Stipkovits Pál mosonmagyaróvári polgármester és országgyűlési képviselő, valamint az ő közbenjárására a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH) idén külön keretet hoztak létre a Mosoni-Dunára, amelyből 50 millió forintot Győr és 22 környékbeli önkormányzat nyert el a folyó rehabilitációjának, 3 millió 750 ezer forintot Mosonmagyaróvár a helyi duzzasztómű átjárhatóságának tervezésére. (A Lajta-parti város emellett külön támogatást kapott a Mosoni-Duna belterületi rendezésének tervezésére.) A munkát 2004. november 30-ig kell befejezni.

 

A politikus megjegyezte, az ügyben Pap János fideszes mosonmagyaróvári országgyűlési képviselővel is együttműködtek. A polgármester hozzátette: a következő hetekben azt szeretnék elérni, hogy a MeH jövő évi félmilliárd forintos szigetközi keretéből 200 milliót a Mosoni-Duna rehabilitációjára nevesítsenek.

 

Baross Károly a Kisalföld kérdésére kifejtette: a cél az, hogy biztosítsák a Mosoni-Duna hajózhatóságát, a korábban megszokott szintre emeljék a folyó győri vízállását, néhány kiszáradt mellékágba vizet juttassanak, illetve hogy megteremtsék az összhangot az eddigi spontán – többnyire települési – fejlesztések között.