Egy pálya lehet a megoldás                 

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2005-10-24

 

           

            Vas megyében egy baráti társaság tereppályát alakított ki, melyet minden motoros, autós, quados ingyen használhat. A Szigetközben is ez lehet a járható út. A moson- magyaróvári kistérségi társulás levelet ír a minisztériumnak: a tárcánál a napokban tárgyalnak a motorsportszövetséggel a jogi feltételek kialakításán.

 

 

 

            A Kisalföld nemrégiben számolt be a szigetközi terepmotorosok kálváriájáról (2005. október 18. – „Ki állítja meg a száguldozókat?” ). Széles Sándor máriakálnoki polgármester szerint néhány quados védett területeket dúl fel, elzavarja a vadakat, összegyúrja a szántóterületeket: velük szemben pedig mindenki tehetetlen. Lapunk SMS-rovatába azóta folyamatosan érkeznek a vélemények pró és kontra. A motorosok szerint nem mindenki rongálja a környezetét: úgy gondolják, egy itteni tereppálya kialakítása megoldhatja a gondokat.

 

 

A quadozás egy életforma

 

– Érintettnek érzem magam, mivel a közelmúltban kezdtük el egy quad típus márkaképviseletét Gyõr-Moson-Sopron megyében – írta lapunknak Dusza András. – A cikknek sajnos van alapja, ami ellen tenni kell: de nem a gép áll a természettel szemben, hanem néhány felelõtlen ember. Azok a motorosok, akik megmûvelt szántóföldön, vagy természetvédelmi területen száguldoznak: ugyanõk a közutakon követnek el szabálytalanságokat. A quadozás egy olyan kulturált életforma, szórakozás, hobbi, sport és akár munka is lehet, aminek hagyományai vannak elsõsorban az USA-ban, illetve Európában. Az más kérdés, hogy ott keretek között, pontosan meghatározott jármû-kategóriák szerint kulturáltan zajlik a terepmotorozás. Nálunk – bár uniós ország vagyunk – a mai napig nincs meghatározva, kategorizálva a quad.

„ Vannak olyan terepmotorosok, akik jelzik az illegális szemétlerakókat, a hibás vasúti sorompókat, észlelik a környezetszennyezõket: néhány randalírozó miatt ne átkozzunk el sok száz vagy ezer jó szándékú embert.”

A napokban ülnek tárgyalóasztalhoz a Környezetvédelmi, a Közlekedési Minisztérium, a motorsport- és az endurószövetség képviselõi, hogy az európai szintû terepmotorozás jogi és egyéb feltételei nálunk is meglegyenek végre. A többi rajtunk múlik – írja Dusza András.

 

 

Egy hektáron kiszáradt tómedreknél

 

Tóth Ferenc, a Sárvár és Celldömölk közötti Kissomlyón barátaival alakított ki egy tereppályát autósoknak, motorosoknak, quadosoknak. A területet mindenki szabadon használhatja, s már az ország távolabbi pontjairól is érkeznek hozzájuk a technikai sportok szerelmesei.

A terület egy magánszemélyé, tõle kaptuk meg a régi, úgynevezett „téglaszínt”. Ennek az egyhektáros területnek legalább a fele kiszáradt tómeder. A területet bérlet fejében kipucoltuk, s pályákat alakítottunk ki rajta, melyeket folyamatosan változtatunk, alakítunk. A környékünkrõl szinte mindenki idejár, ingyen használhatja a területet: már messzebbrõl, például Szombathelyrõl is egyre többen érkeznek. A helyi önkormányzat nem támogat bennünket, még gépet sem kapunk a terep karbantartására. Pedig a látványosságot a környékbeli családok is szeretik: sokan jönnek ki megnézni az autósokat, motorosokat.