Egymásra talált

 

két település                

 

 

           

            F. J.

2005-11-21

 

           

            A minap Dunaremete és a szlovákiai Dunaszerdahelyi járásban többnyire magyarok lakta Csallóköznádasd képviselõ-testületei arról határoztak, hogy testvértelepülési szerzõdést kötnek.

 

 

 

            A két polgármester néhány hete találkozott Szlovákiában, és egy beszélgetés során kiderült, hogy a két község hasonló adottságokkal rendelkezik, és éppen testvértelepülést keres. Miután a két képviselõ-testület is találkozott egymással, örömmel fogadták a polgármesterek kezdeményezését, és megkötötték az együttmûködési megállapodást. A szerzõdést a napokban Marovics Géza dunaremetei és Lelkes Ilona csallóköznádasdi településvezetõk írták alá a dunaremetei polgármesteri hivatalban.

A Duna mellett fekvõ kisközségek önkormányzatainak célja, hogy elõsegítsék a települések lakói közötti személyes kapcsolatokat, kölcsönösen megismerjék és ápolják a szokásokat és kultúrát, valamint kicseréljék önkormányzati feladatokkal kapcsolatos tapasztalataikat. Az együttmûködés keretei között a települések rendezvényeikre kölcsönösen meghívják egymást, rendszeres kapcsolatra törekednek a sport- és a kulturális egyesületek között.