<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Egyesület a természet védelméért

Cséfalvay Attila

2008.01.07.

Szigetköz - Natúr- és nemzeti park kialakításának előkészítése, egységes szigetközi rehabilitációs koncepció, a Lajta vízi turizmusának fejlesztése: többek közt ezen dolgozott 2007-ben a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) mintegy hetven tagja.

 

A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület másfél évvel ezelőtti megalakulásával létrejött a térség egyik legfontosabb civil szervezete a tájegység természetvédelméért. Vállalták a szigetközi természet- és környezetvédelmi feladatok egységes érdekképviseletét. Ennek érdekében együttműködési megállapodásokat kötöttek helyi környezetvédő szervezetekkel.

 

Az összefogás fő célja a szigetközi natúr- és később nemzeti park létrehozása. A legnagyobb program a szigetközi és a dunai mellékágrendszer rehabilitációjának támogatása. A koncepció kialakításához társadalmi igényfelmérést végeztek, majd egy dunaszigeti konferencián mutatták be elképzeléseiket. Az egységes álláspont azért fontos, mert előnyös a pályázati elbírálásoknál s megadja a térség fejlesztésének átgondolt alapját. Ehhez illeszkedve készítik el a Szigetköz idegenforgalmi koncepcióját, amely alapvetően az ökoturizmusra épülve a néprajzi hagyományok fenntartását célozza meg.

 

Kiemelt programjuk közé tartozik a VIZA 2020: célja a halak és más vízi élőlények vándorlásának megkönnyítése, élőhelyeinek bővítése, valamint a folyók hosszirányú átjárhatóságának megteremtése. Az egyesület felvette feladatainak sorába a Lajta-vidék természetvédelmi rehabilitációját is.

Az egyesület első akcióprogramja a felső-szigetközi falvakban és Mosonmagyaróvár vízhez kötődő parkjaiban – a Wittmann parkban és a Rudolf ligetben – végzett szemétgyűjtési akció volt 2007-ben. Jelenleg hetven tagja van az egyesületnek.

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu