Egyelõre se híd, se komp                    

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2004-03-10

 

           

            A tervezett Dunakiliti és Doborgaz közötti híd, valamint a Lipót és Bõs közötti kompjárat megvalósítása újabb nehézségekbe ütközött. A legnagyobb gond természetesen a saját, illetve az uniós pénz hiánya, ám Doborgazon még a szándékok sem egyértelmûek.

 

 

 

           

           

A dunakiliti duzzasztómû folytatásként híd épülhetne a határon.           

Egy tükörprojekt keretében szeretne uniós forrásokat nyerni a szlovákiai Doborgaz és Dunakiliti a két község közötti híd felépítésére. A duzzasztómû folytatásaként már korábban is szó volt egy átkelõ biztosításáról a két település között.

 

 

Áprilisra elkészülhettek volna

 

A megvalósításhoz ötszázalékos önrészt kellene vállalniuk az önkormányzatoknak. Ez is több millió koronába kerülne.

 

A két község közösen pályázhatna erre a lehetõségre. Az illetékes szlovák minisztérium is támogatja a doborgaziak elképzeléseit, s jónak találják Szigetköz és Csallóköz ily módon való összekötését. A tervek szerint már áprilisra elkészülhetett volna a pályázat, ám gondok adódtak. Boráros József, Doborgaz polgármestere szerint talán csak jövõre nyújthatják be a projektet.

 

 

Idén már nem

 

– Sajnos a helyi képviselõ-testületünkbõl sokan nem támogatják az elképzelést – kezdte a polgármester. – Ráadásul az önrészünk sem biztosított még teljes egészében, így várhatóan idén már nem tudunk pályázni az uniós forrásokra. Áprilisban azonban szeretnénk egyeztetni a kérdésrõl a dunakilitiekkel – mondta a polgármester.

Szokoli Sándor, Dunakiliti polgármestere lapunknak nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy praktikusabb lenne itt egy átkelõ, mint a Szigetköz másik részén a kompjárat. Ez a helyiek Pozsony felé vivõ útját is lerövidítené, hisz a közeli Vajkáról kompjárat indul tovább a szlovák fõváros irányába.

 

 

Nem nyertek az uniós pályázaton

 

Egy másik terv szerint Lipót és a szlovákiai Bõs között néhány éven belül kompjárat közlekedhetne. A két település a Phare-pályázaton próbál ehhez pénzt fakasztani. Lipót egy híd felépítésén is gondolkodik, ugyanakkor a kompig kivezetõ út megépítése egyelõre mindkét oldalon megoldatlan. A kiírás szerint tízszázalékos önrészt kell vállalniuk az önkormányzatoknak, a többi vissza nem térítendõ támogatás lenne. Erre egy közlekedési koncepció már elkészült, így a pontos helyszín s a tervezett nyomvonal már adott. A tanulmányok elkészítéséhez négy-öt millió forint szükséges. Határállomást idetelepíteni felesleges lenne, hisz csak a schengeni egyezmény érvénybelépésével, 2006–2007 körül indulhatna meg az átkelés. Egyelõre azonban mindkét község pályázatát elutasították.

 

– Sajnos sem a bõsiek, sem mi nem voltunk sikeresek a tavalyi projekten, melyen egy hatástanulmány elkészítésére szerettünk volna pénzt nyerni – kezdte Sulyok Attila, Lipót polgármestere. – Azt ígérték, az új projektet már januárban kiírják, ám erre azóta is várunk: a közös szándék továbbra is megvan a szlovák településsel. A komphoz kivezetõ híd megépítése viszont csak a projekt harmadik lépcsõjében valósulhatna meg, így egyelõre ezzel is várnunk kell – mondta Sulyok Attila.