<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

 

Egyelőre nem „látszanak”

2007-03-21

 

Már márciusban megjelentek a szúnyogok a Szigetközben, az elmúlt heti „langyos” tavaszi időben.

 

A szakember szerint, ha az enyhe tél után nyáron sok belvizes terület lesz a térségben, akkor szúnyoginvázió várható. Azt azonban még nem látni: irtásra mikor és mennyi pénz áll rendelkezésre.

 

„Múlt hétfőn a dunaszegi focipályán napos, szélcsendes idő volt, legalább tizenöt fok meleg. Az edzés közben arra lettünk figyelmesek, hogy hatalmas méretű szúnyogok fű fölött támadtak: aki megállt a futásban, azt térdmagasságig csípték: rengeteg élősködő volt már most, márciusban" – mondta Sárkány Péter, a helyi serdülőcsapat edzője. Péter az alsó-szigetközi kistérségi társulás menedzsere is, így a szúnyogirtás is minden évben „hozzá tartozik". Szerinte egyelőre „nem lehet látni" sem régiós, sem országos keretben elkülönített pénzt a gyérítésre.

Minden tavasszal megjelennek

 

A Kisalföld által megkérdezett, névtelenül megszólaló szigetközi természetvédelmi szakember szerint minden tavasszal támadnak a térségben ezek a nagyméretű szúnyogok, ilyenkor rajzanak ki, aztán később eltűnnek. Úgy véli: az idei enyhébb időjárás közrejátszhat az élősködők könnyebb áttelelésében, s esetleges nyári elszaporodásukban. „A nyári szúnyoginvázió azonban nem csak ezen múlik: ha sok belvizes, vizenyős terület lesz a Szigetközben, akkor rengeteg vérszívóra számíthatunk" – mondta.

 

Nem tudni, mikor, mekkora összegre pályázhatnak

 

A szigetközi településeknek tavaly a megpályázható állami pénzek mellé ötvenszázalékos önrészt kellett hozzátenniük az irtáshoz. A községeknek a szűkös költségvetésük miatt mindössze egy-két szúnyoggyérítésre futotta, holott ennél többre lett volna szükség. Héderváron idén is két irtást terveznek, s a 200 ezres önerőt pályázati pénzekkel szeretnék kiegészíteni. Juhász József polgármester szerint a kistérségen keresztül már jelezték szúnyoggyérítési igényüket, ám arról egyelőre nincs hír, hogy mikor, honnan és hogy főleg mekkora összegre pályázhatnak.

 

- KISALFÖLD -