Dunaremete és Lipót a kapocs                       

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2005-12-05

 

           

            Februárban kiteszik a táblát, s áprilistól vízi átkelõ üzemel Dunaremetén. Lipót kompos átkötést szeretne a csallóközi oldallal.

 

 

 

            Februárban kiteszik a táblát, s áprilistól vízi átkelõ üzemel Dunaremetén. Lipót kompos átkötést szeretne a csallóközi oldallal: hamarosan pályáznak, s a mosonmagyaróvári kistérséget is megnyerték az ügynek. A szlovák oldal lassabban halad: még nem tudják, hol szerezhetnek pénzt a kompkikötõre.

 

Ekker Károly, Marovics Géza és Sulyok Attila polgármesterek nemrégiben találkoztak a szlovákiai Baka, Bõs, Nagybodak és Vajka polgármestereivel, hogy egy átkelõ lehetséges helyszínérõl és megoldási lehetõségeirõl tárgyaljanak. A komp ügyét a szlovákiai polgármesterek is támogatják, s a bõsi erõmûhöz kiépített út miatt a legjobb megoldás a Bõs és Lipót közötti rész. Ehhez pályázati úton szeretnének pénzt nyerni, s a közép-szigetköziek a mosonmagyaróvári kistérségi társulást is megnyerték. Kétszer tizenötezer embert érinthet az ügy: ehhez egy megvalósíthatósági tanulmány is szükséges, melynek 4–5 millió forint a költsége.

 

A kistérségi társulás a célkitûzést elfogadta és a lehetséges források felkutatásában is szerepet vállalnak. A Szigetközben régóta foglalkoztatja az önkormányzatokat egy kishatárátkelõ létesítése: szlovák oldalra ugyanis Rajka után csak Vámosszabadinál lehet átjutni.

Ami már biztos: jövõ áprilistól Dunaremeténél vízi jármûvek számára átkelõt nyit a határõrség, ám ez inkább a jachtokat és a kishajókat érinti. Az ottani hajóállomás területe megfelelõ volt, a határõrség bejárta ezt a részt és a szemközti szakaszt is: egy kilométeres sávot jelöltek ki a vízi jármûveknek lehetséges kikötési helyszínként. Nem lesz külön létesítménye a határõröknek, szúrópróbaszerûen igazoltathatnak a folyóparton.

 

A kishatárállomásnál csónakkal, motorcsónakkal, jachttal, kishajóval, esetleg kenukkal lehet majd kikötni, vagy átjutni a túlsó partra: ehhez útlevél vagy személyi igazolvány szükséges. A szemközti szlovák szakaszon tart a határállomás és a kikötõhely kialakítása.

 

A Dunaremetére tervezett hallépcsõ szorosan kapcsolódik az átkelõhöz: elõbbihez egy jachtkikötõt is terveztetnének. A hajóállomáson három nyelven kell feltüntetni majd, hogy itt átkelõ mûködik: a táblát várhatóan febru ár végén teszik ki. Marovics Géza polgármester a tervezett kompátkelõvel kapcsolatban elmondta: a tervek szerint hamarosan ISPA-pályázatot adhatnak be egy kompátkelõ létesítésére. Valószínûleg még a héten a szlovák oldalon is összeülnek az érintett települések vezetõi, az ottani átkelõ kialakításának lehetõségeirõl tárgyalnak majd.

Ágh Magdolna, a szlovákiai Nagybodak polgármestere elmondta: közösen kinézték a kompátkelõ helyét nemrégiben, ám pályázati lehetõséget szlovák oldalon egyelõre nem találtak.