<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Dunai modellkísérletek: Javítani kell a terveken

2007.08.17.

Csallóköz, szigetköz - A szlovák rehabilitációs javaslat is korrekcióra szorul: ez derült ki a Dunaszigeten végzett dunai modellkísérleten. Magyar szakaszon kisvíznél szélsőséges állapotok, árvíznél a megengedett szint feletti vízmagasságok alakultak ki.

 

A magyar hullámtéri rehabilitációs megoldás szimulálása után kedden és szerdán a szlovák javaslat kipróbálása volt a program a dunaszigeti ökoparkban felépített létesítményben. A vizsgálatok célja: kidolgozzák a legmegfelelőbb megoldást arra, hogyan teremthető meg az ökológiai kapcsolat a folyó jobb és bal oldala között, miközben az árvízvédelmi követelményeknek is eleget tesznek. Északi szomszédunk elképzeléseinek atyja, Lisicky professzor a helyszínen figyelte a fejleményeket, akárcsak a magyar tervek kidolgozója, dr. Rácz Tamás. A magyar verzióról múlt héten kiderült: jó néhány helyen – elsősorban a gátak magasságában – korrekcióra szorul az elképzelés.

 

A szlovák verzió, az úgynevezett függőmedres – mely során az egyes ágvégeket összenyitják, s két oldalról gáttal támasztják meg – elképzelés is érdekes eredményt hozott. Kisvizes időszakban a csallóközi oldalon változatos vízi világ alakult ki, ám magyar részen szélsőségessé váltak a vízviszonyok. Ásványrárónál a Pókmacskási-ágon túl sebessé vált a folyás, gyakoriak voltak az alámosások, míg Gombócosnál pangó vizek alakultak ki. Ez a verzió így kisvizes időszakban is nagyobb korrekciókra szorul. Árvízi szimulációnál a mértékadó szint – melynél nagyobb nem lehet a vízmagasság – fölé került 30 centiméterrel a folyó magassága. Így csak töltésemeléssel lehetne megvalósítani az elképzeléseket, tehát itt is módosításra szorul a terv.

 

A kísérletek során összességében kiderült: az árvízlevezető sávok megnyitásával könnyebben levonulhatnak a dunai árhullámok: különösen igaz ez a Bagaméri-kanyarra. A modellt a napokban bontani kezdik, s jövő héten már építik a Tejfalusziget és Kisbodak közötti szakaszt, amelyen újabb kísérleteket végeznek.

 

Konferencia a témáról

 

A témában szeptember 14-én Dunaszigeten nagyszabású konferenciát rendeznek, melyre várják a magyar és a szlovák dunai kormánybiztost is.

 

Cséfalvay Attila

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu