<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Duna horgászati haszonbérletben?

2007.05.11.

A Szigetköz–Felső-Duna Mente Térségfejlesztési Tanács idegenforgalmi bizottsága felvetette: a természetes vizek kerüljenek a horgászok kezelésébe.

 

A Szigetköz–Felső-Duna Mente Térségfejlesztési Tanács napokban tartott megbeszélésén a bizottság elnöke, Szentkuti Károly köszöntője után a turisztikai kínálatokról, lehetőségekről esett szó.

 

Nagy Gábor a mosonmagyaróvári, Ábrahám Csaba a győri vízi sport helyzetét, valamint fejlesztési terveit ismertette. Széles Sándor máriakálnoki polgármester hangsúlyozta: mielőbb indokolt lenne törvényt alkotni – a Balaton térségének mintájára – a Szigetközről. Dr. Késmárki István a sporthorgászok képviseletében ismertette „a monopolhelyzetben lévő halászat és a horgászok viszonyának ellentmondásait". Tolmácsolta a horgásztársadalom kezdeményezését: a természetes vizek kerüljenek horgászati kezelésbe. A bizottság úgy határozott: a térségre készült terveket, koncepciókat, kiadványokat összegyűjtik. A tanácstól azt kérik, tegyen lépéseket, hogy a Duna és a Mosoni-Duna – a 2013-ban esedékes „újraszabályozást" követően – horgászati haszonbérletbe kerülhessen. Kapjanak szilárd burkolatot az Eurovelo-hálózat részét képező Duna menti kerékpárút még kiépítetlen szakaszai (például a Mosonmagyaróvár–országhatár, Győr–országhatár, Győr–Komárom–Dunakanyar szakasz). Úgy látják, indokolt a turizmusért felelős szakemberek marketingtevékenységének összehangolása. Szerintük figyelemmel kísérendők a térség egészét és egyes részeit érintő pályázati lehetőségek (majd a meginduló turisztikai fejlesztések).

 

Cséfalvay Attila

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu