Döntés várható a nemzeti parkról                    

 

 

           

            Sudár Ágnes

2003-02-04

 

           

            Magyar és szlovák vízügyi szakértõk részvételével jelenleg is tárgyalások folynak a Szigetközrõl: decemberben megegyezés született a szakminiszterek között, hogy a két ország uniós csatlakozásáig új határvízi szerzõdés készül – áll a szerkesztõségünkbe eljuttatott kormányválaszban.

 

 

 

           

           

illusztráció       

A múlt héten írtunk arról, hogy Szakács Imre megyei elnök Miklós Lászlóval, a Szlovák Köztársaság környezetvédelmi miniszterével tárgyalt Pozsonyban a Dunamenti Nemzeti Park ügyérõl. Az érintettek is hangsúlyozták: ahhoz, hogy a szigetközi–csallóközi értékeket megóvni hivatott nemzeti park létrejöjjön, a legfelsõbb szinten kell megállapodásnak születnie.

 

 

A szlovák hivatalos választ ismerve (Miklós támogatja a projektet) kérdeztünk rá a hazai álláspontra: a Gál J. Zoltán kormányszóvivõnek elküldött kérdésekre tegnap kaptunk választ.

A szerkesztõségünkbe küldött levél Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszterre hivatkozik, aki szerint a dunai vízlépcsõ, illetve a Szigetköz ügyét hazánk és Szlovákia együttes EU-csatlakozása oldhatja meg.

 

 

           

Kóródi Mária miniszter           

A konkrét lépéseket firtató kérdésünkre a szakminisztertõl az a válasz érkezett: tárgyalások folynak magyar és szlovák vízügyi szakértõk részvételével, amelynek eredményeképpen decemberben megegyezés született, hogy az országok európai uniós csatlakozásáig új határvízi szerzõdés készül. Az új megállapodás figyelembe veszi az alapvetõ tényt, hogy a két ország közös vízgyûjtõ területen fekszik; s lehetõvé teszi a magyarországi szakértõknek, hogy részt vegyenek az árvízvédelmi, folyószabályozási beruházásokhoz szükséges döntésekben.

 

 

Egyezség fél éven belül

 

Ugyanezt a célt szolgálja a közös, Dunamenti Nemzeti Park létrehozása is – hangsúlyozza a miniszteri kommüniké. Az egyeztetések jelenleg is tartanak, megegyezés várhatóan az év elsõ félévében születik. „Abban viszont már egyetértésre jutottak a felek, hogy közösen kell végiggondolniuk a terület vízellátását, az élõvilág fenntartását, turizmusának fejlesztését és az ebbõl fakadó kölcsönös gazdasági elõnyöket."

 

 

Kormánybiztos: nem biztos

 

Nem kaptunk azonban konkrét választ a kormánybiztos személyére, bár korábban felreppentek hírek arról, hogy térségbeli politikust kérnek fel erre a feladatra. Annyival kell beérnünk, hogy az említett szakmai megbeszélésekre „a környezetvédelmi miniszter tárgyalási biztost nevez ki, a hágai ítéletbõl fakadó ügyek vitele pedig a Külügyminisztériumra tartozik". Pri István közigazgatási államtitkár január elején találkozott Dömény Tamással, a szlovák társminisztérium hivatalvezetõjével. A tárgyaláson elvi megállapodás született arról, hogy a szakmai munka koordinációját a tárcák szorosan együttmûködve látják el.

 

 

Ne váljon politikai üggyé

 

Végül arra a kérdésre, mi indokolta, hogy a Szigetközzel több minisztérium is egyszerre foglalkozzon, az a válasz érkezett: „A szakmai felelõs kinevezéséig a Bõs–Szigetköz probléma egyes területeit – területfejlesztés, vízhozam, vízminõség, természetvédelem, nemzetközi kapcsolatok – az illetékes tárcák vitték tovább. Ezzel meg tudtuk akadályozni, hogy ez az összetett kérdés újra politikai üggyé váljon. A tárgyalási biztos kinevezése után sem kívánunk ezen az állásponton jelentõsen változtatni, vagyis a több mint egy évtizede zajló politikai, szakmai és nemzetközi vita kedvezõ kimenetelének elõsegítése érdekében továbbra is aktívan részt vesznek a szakmai felelõsök."