Digitalizálják a gyûjteményt

Lemezen egy élet munkája Szigetközrõl

                       

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2005-02-17

 

           

            Több mint két éve nincs közöttünk dr. Timaffy László tanító, néprajzkutató és Szigetköz–kutató.

 

 

 

           

           

Aranymosás 19332- ben.       

Szigetköz vallási, szellemi és tárgyi kincsei hamarosan minden régióbeli iskolába eljuthatnak. Timaffy László kereste a vizek titkát, s pótolhatatlan anyagot gyûjtött össze élete során. Fûzfa Zoltán, a Pisztráng Kör elnöke nemrégiben felkereste a néprajzkutató özvegyét. Edit nénitõl kérte „kölcsön" az évtizedek során összegyûjtött szigetközi anyagot, aki a nemes cél hallatán rendelkezésre bocsátotta a páratlan képeket.

 

 

Hõtérképek, fotók, állatvilág

 

Ezeket a kincseket elõször egy CD-re vagy DVD-re szeretnénk öszszegyûjteni – kezdte Fûzfa Zoltán. – Több mint ezer fotó áll a rendelkezésünkre, köztük régi és újabb képek: mindegyik a Szigetközzel kapcsolatos. Az elkészült anyagból kiállításokat és elõadásokat tartanánk, s mindenki megismerhetné a tájegység hagyományait, múltját, jelenét és egy lehetséges jövõképet is vázolunk.

 

A lemez szerkezete már megvan, most a struktúrán dolgozunk: ennek feltöltése már tart. Annyi bizonyos, hogy összetett, rengeteg témát tartalmazó CD készül. Rajta lesz az összes Szigetköz-térkép, s az évtizedek során a dunai ágrendszerek változása is. A települések méretei, légi fotók, sõt, különbözõ infravörös hõtérképek is letölthetõek lesznek: ezeket a vízügytõl és saját forrásból szereztük be. Az 1954-es mellett a 2002-es árvíz képeit is egymás mellé sorakoztatjuk, de az itteni növény- és állatvilág sem marad le a korongról.

 

Kopjafa és kõkereszt

 

 

           

Dunai árvíz 1954- ben.

Egyelõre önerõbõl dolgozunk a gyûjtemény digitalizálásán, ám megpróbálunk pályázati forrásokat is találni. Úgy tervezzük, hogy a helyi iskolák ingyen juthatnának hozzá a CD-hez, a bolti forgalomban pedig jelképes összegért árulhatnák. Annyi már biztos, hogy július 23-án Dunaszigeten, a kisvesszõsi sátorozóhelynél egy komponál(l)ó folkestet tartunk.

 

Egy kikötött kompon a Kislaptáros együttes játszik majd szigetközi népzenét, de a táncház mellett vetítéseket is tervezünk az összegyûjtött anyagból. S nemcsak Timaffy Lászlóra, de édesapjára, Timaffy Endrére is emlékezünk. Terveink szerint szeretnénk rendbe tenni dunaszigeti sírját: kõkereszttel és kopjafával tisztelegnénk emléke elõtt – mondta Fûzfa Zoltán.