Csordogál a víz a fenékküszöbnél                   

 

 

           

            Cs. A.

2003-11-24

 

           

            A dunakiliti fenékküszöbnél szinte csak a termés- kövek látszanak: víz alig csordogál a mederben. A vízügyi szakaszmérnök szerint kisvizes idõszakban vagyunk, s a Duna vízhozamának megfelelõ szintet kell produkálniuk.

 

 

 

           

           

Szigetközi horgászok és turisták kedvenc területe a dunakiliti fenékküszöb. Az õszi kisvíz idején alig érkezik víz Szlovákiából, s szinte csak néhány részen csordogál át a víz a terméskövek között. Így akár a folyó közepéig is könnyedén besétálhatnak a rablóhalakra pályázó horgászok. Kertész József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke szerint semmi különös nincs az alacsony vízállásban.

 

– Az érvényben lévõ üzemelési szabályzat szerint az ötvenes évek vízjárásának megfelelõ állapotokat kell biztosítanunk – kezdte a szakaszmérnök. – A hullámtéri ágrendszer felé – a mindenkori pozsonyi vízhozam figyelembevételével – dinamikusan változó 30–134 köbmétert vezetünk le. Most Pozsonyban és Gönyû magasságában is rendkívül alacsony a vízállás, így ennek megfelelõen a dunakiliti fenékküszöbnél, a felvízen is alacsony szintet tartunk, hisz a Duna vízhozamának megfelelõen kell a szintet szabályoznunk. A duzzasztómû zsilipjeinek nyitásával és zárásával szabályozzuk a hullámtérbe gravitációsan betáplált vízhozam nagyságát. A mostani alacsony vízállás tehát nem rendkívüli esemény, ilyen kisvizes idõszak többször is elõfordult már – mondta Kertész József.