Csatorna lesz augusztusra                   

 

 

           

            2005-06-06

 

           

            Dunaremete tavaly 46,2 millió forint támogatást kapott a szigetközi tájrehabilitáció keretében

 

 

 

            Dunaremete tavaly 46,2 millió forint támogatást kapott a szigetközi tájrehabilitáció keretében, amelybõl a Kisbodak–Dunaremete–Lipót közötti – magántelkek  végében kialakított – csatorna földmunkálatait végezték el.

 

Már terv szerint

 

 

           

Május elején el is kezdõdtek a rehabilitációs munkálatok: mederkotrást, betonbontást végeznek és mûtárgyakat építenek. A második szakaszban a mûtárgyak (zsilipek és átjárók) kialakítása folyik: a lipóti mûtárgy betonozása, blokkrésze már el is készült.  A csatorna átadása a tervek szerint

 

augusztus végén lesz. A Szigetköz elárasztása, vízpótlása ugyan lassította a munkálatokat, hiszen megemelkedett a talajvíz és a betonozásnál szivattyúzni kellett, ám Marovics Géza polgármester bízik abban, hogy a szakemberek a további munkálatokat a tervezett ütemben tudják végezni.

 

Bíznak a pályázatban

 

A kisközség anyagi helyzete stabil, viszont évek óta a hátrányos helyzetû települések közé tartozik. Idén is benyújtották pályázatukat az „önhikire". Bíznak a sikerben, hiszen pozitív elbírálás esetén több tervüket is meg tudják valósítani. Az utak karbantartását, kátyúzását már elvégezték, de további javításokra lenne szükség. A volt hajóállomás területén tervezik az emlék- és pihenõpark bõvítését, egy újabb emlékhely kialakításával. Marovics Géza ezt szívügyének tekinti: személyesen is részt vesz a munkálatokban, a terület gondozásában.

 

Emellett folyamatosan gondozzák a többi zöldterületet is, ami most már könnyebb lesz a közelmúltban félmillió forintért vásárolt önjáró fûnyíró traktorral. Az önkormányzat kapott egy számítógépet, internet-hozzáférésük azonban még nincs.

 

Tovább mûködtetik

 

Dunaremete Püskivel és Kisbodakkal közösen tartja fenn az  iskolát. Beléptek a Mosonmagyaróvár központú többcélú kistérségi társulásba is. A normatívák változása miatt az iskola fenntartása az idei évben egymilliós többletköltséget jelent a községnek. Ennek ellenére a további mûködtetés mellett döntöttek.

 

A konyhát viszont vállalkozásba adták ki. A következõ évben már érezni fogják ennek elõnyét, hiszen a dolgozók bére nem az önkormányzatokat terheli.