<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

 

Csalódottak és reménykedők

2007.07.10.

Szigetköz - A szigetközi elnökök meglepve fogadták a döntést, miszerint a tájegység rehabilitációja ismét nem került a kiemelt projektek közé. A pályázati lehetőségről megoszlanak a vélemények.

 

Szentkuti Károly a Környezetvédelmi Minisztérium delegáltjaként a Szigetközi Fejlesztési Tanács tagja: őt is meglepetésként érte pénteken a hír, miszerint nem lett kiemelt projekt a Mosoni-Duna rehabilitációja, így pályázat nélkül nem érkezhet forrás a tájegységbe. A hét végén beszélt Fodor Gábor miniszterrel, aki megerősítette: Bajnai Gordon levelével ellentétben a zöldtárca kiemelt KEOP-projektként továbbította ajánlását.

 

„Nem örülök a fejleménynek, de nem veszett el

a tízmilliárdos fejlesztés. Lehetőség van arra, hogy ez pályázati formában valósuljon meg. Összehangolt munkára van szükség, de az esély megmaradt" – véleményezte a fejleményeket.

 

– Meglepődve olvastam, hogy az ígéretek ellenére Szigetköz rehabilitációja ismét kimaradt egy újabb nagyprojektből – mondta Tóth István társulási elnök. – Ezt a döntést nem tudjuk elfogadni, mivel jogfolytonosság van, az akkori kormány rossz döntésének következményeit nem lehet a szőnyeg alá söpörni, hanem helyre kell hozni az akkor keletkezett károkat. Nem a szigetközi emberek döntöttek a Duna eltereléséről, mi csak viseljük annak káros következményeit. Sorozatban maradunk ki a nagyprojektekből, homályos ígéreteket kapunk, ködös lehetőségekkel. Az idő múlásával csökkennek lehetőségeink és nő a lemaradásunk – mondta Tóth István.

 

„Mélységesen csalódott vagyok" – mondta Széles Sándor, a Mosoni-Dunatáj társulás elnöke. „A jelenlegi elképzelések szerint a pályázati rendszerben önrészt kell biztosítani: ez önkormányzatok esetében minimálisan tíz százalék, vállalkozók bevonásánál akár 60 százalék is lehet. A forráshiányos hivatalok ezt nem tudják vállalni, s fejlesztési elképzeléseiket megvalósítani. Ha megint nem jut a Szigetközbe fejlesztési forrás, a szlovákoktól a hátrányunk tovább nőhet" – mondta.

 

„Úgy látszik, Szigetköz ügye csak az itt élőknek fontos" – mondta Babos Attila alsó-szigetközi társulási elnök. „A pályázatoknál erősen kérdéses, hogy az önkormányzatok elő tudják-e teremteni a szükséges önrészt. Pedig nem hinném, hogy a Mosoni-Duna rehabilitációja önkormányzati feladat lenne" – mondta.

 

Szokoli Sándor, a Szigetközi Önkormányzatok Szövetségének elnöke úgy véli: a régóta tartó előkészítés után most már sokadszor kerülnek nehéz helyzetbe. „Nem értek egyet a döntéssel, sokkal kedvezőbb lett volna, ha a kiemeltek közé kerülnek a fejlesztési elképzelések. Azért bízom a pályázati lehetőségben, de – ha a kiírásban bővülnek a témák – egyre kevesebb esélyt látok a megvalósulásra" – mondta.

 

Cséfalvay Attila

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu