Csak az elárasztottak permetezhetnek             

 

 

           

            Cs. A.

2004-07-28

 

           

            A szigetközi szúnyogok elleni védekezésre mégis érkezhet állami többletfinanszírozás. Az a néhány település, melyet a májusi dunai elárasztás leginkább érintett, a megyei területfejlesztési tanácson keresztül fordulhat a Belügyminisztériumhoz.

 

 

 

           

 

           

Szúnyog: Lesz külsõ irtás, de csak néhány szigetközi településen.        

Segítséget kértek

 

A külsõ vizes élõhelyeken való szúnyogirtáshoz nemrégiben katasztrófavédelmi, majd belügyi segítséget kértek a szigetközi települések. Tóth István, a Felsõ-Dunatáj Tájrehabilitációs és Térségfejlesztési Társulás elnöke a Kisalföldnek elmondta: a megyei területfejlesztési tanácstól nemrégiben levelet kapott. Ebben azt kérik, hogy a belügyminisztériumi beterjesztéshez elõbb a területfejlesztési tanács vis maior alapjához nyújtsanak be pályázatot. Igaz, a belügyminisztériumi közlés szerint a támogatás elnyerésére a reméltnél jóval kevesebb településnek lesz lehetõsége.

 

 

Csak az érintettek

 

– A BM tájékoztatása alapján csak olyan önkormányzatok pályázhatnak, akiket érintett a magyar–szlovák egyezmény alapján végrehajtott tavaszi dunai elárasztás és az amiatt kialakult szúnyoginvázió – kezdte a polgármester. – Nem lesz könnyû a feladatunk: a pályázathoz csatolni kell a szakértõi nyilatkozatot, képviselõ-testületi határozatot arról, hogy a helyzetet a helyi önkormányzat nem tudja megoldani.

 

Emellett a helyi költségvetési rendeletre, a szúnyogirtási árajánlatra van szükség, s a munkák befejezésének idõpontját kell még leadnunk. Az idõ is sürget bennünket: a projektet ma kell benyújtanunk.

 

 

Kevesebb lesz

 

Számításaim szerint a dunai elárasztás 4–6 települést érintett, így külsõ irtásra szánt többletforrásokra is csak õk számíthatnak. Ezzel több tucat község kiesett az állami pénzért folytatott küzdelembõl. Az általunk kért összegrõl egyelõre nem tudok nyilatkozni, ám valószínûleg – az érintett községek száma miatt – kevesebb lesz a korábban igényelt harminckétmillió forintnál. Úgy tervezzük: a belterületek háromszorosát kellene egy-egy településen a vizes élõhelyek irányába megcélozni. A Belügyminisztériumtól igényelt összeget is ennek arányában határozzuk meg – mondta Tóth István.

 

 

 

 

 

 

           

            Szúnyogkatasztrófa a Szigetközben