<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Célkeresztben a kormorán

Cséfalvay Attila

2008.01.21.

Szigetköz - A tavalyi sikeresnek ítélt gyérítés után idén ismét puskákkal és riasztással csökkenthetik az elszaporodott kormoránpopulációt a Szigetközben. Tavaly kétszáz madarat lőttek ki Ásványrárónál, most a dunaszigeti rész következhet.

 

A Szigetköz két legnagyobb telephelyén 500–600 kormoráncsalád fészkel, ráadásul északról kétszer annyi érkezik ide táplálkozni. A horgászegyesületeknek, halászoknak rengeteg kárt okoznak a vizekből kirabolt vagy megsebzett halakkal. Emiatt kért és kapott – szigorú feltételek mellett – engedélyt gyérítésükre a halászati szövetkezet még tavaly tavasszal. Ennek érvényessége idén február végéig tart, addig még a tervek szerint egy újabb gyérítést végeznek – most Dunaszigetnél, az ottani telep környékén. Tavaly nyáron Ásványrárónál közel kétszáz kormorán került puskavégre: a ragadozó madarak a téli időszakban gyakran naponta több tonna halat esznek ki a vízből. Ráadásul maró ürülékük elpusztítja a fészekként szolgáló fákat.

 

A gyérítést kizárólag megfelelő fajismerettel rendelkező hivatásos halőrök és a vadászatra jogosultak végezhették az előírások betartásával. Fészektelep-riasztásra is van lehetőség: ennek lényege, hogy nem hagyják a madarakat a fészkükre szállni, így a lerakott tojások kihűlnek, bennük az embriók elpusztulnak. Fészekriasztást azonban csak március-április körül – költés után – lehet végezni: a halászati szövetkezet szeretné az addigra lejáró gyérítési engedélyét meghosszabbítani. Ezt kérelmezik most az illetékes hatóságtól. A kilövés egyik „gyenge pontja" az azzal kapcsolatos költségek. A szervező halászati szövetkezet ebben magára maradt, a horgászegyesületek eddig nem támogatták anyagilag a lőszervásárlást.

 

Miért szaporodtak el?

 

Ma a kormoránok elszaporodásának alapvető oka, hogy a holland és dán védett területeken e madárfaj fokozottan védett. Októbertől a költő- és nevelőhelyeken csökken a táplálékmennyiség, így a kormoránok megindulnak a kontinens belseje felé a halban gazdagabb területekre. Az Európa Parlament úgy foglalt állást: a kormoránok állományát elfogadható szinten kell tartani és meg kell találni az ökológiai egyensúlyt.

 

A Közép-Tisza vidékén tavaly gyérítettek

 

A zöldhatóság engedélyével gyérítették a kormoránokat tavaly a Közép-Tisza vidékén is, mert veszélyeztették a halgazdálkodást. Az enyhe téli időjárás miatt a kormoránok élettere lényegesen nem csökkent, jószerivel csak egyesével lehetett őket lelőni: alig ötven került így ott csak puskavégre.

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu