Célegyenesben a megaálmok                  

 

            2006-01-24

 

            A gazdasági kabinet több milliárd forintot ígért a bezenyei élményváros és Máriafürdő megvalósítására.

 

Mosonmagyaróvár környékére álmodott „megatervek" közül a legfiatalabb az az Európában egyedülálló, többtémás élményváros, amit egy osztrák befektetőcsoport építene 153 hektáron Bezenye határában. Az

 

Euro Vegas kaszinóváros beruházója a mintegy háromszáz hektáros területének felét adta el a projektfejlesztő osztrák Lukale Investment & Development Rt.-nek az élményváros kialakításához. A „Lukale Amusement Town hu" fantázianevű leendő létesítmény befektetői szinte napra pontosan egy éve álltak a nyilvánosság elé elképz

           

Az élményvárosban öt téma – Velence, az Alpok, a régi Anglia, a jövő világa, a motorizáció – köré összesen hatvannyolc különböző játékot – hullámvasutat, vízi csúszdát, gokartpályát – telepítenek. A látványosságokat mérethűen építik fel, így a látogatók a velencei Szent Márk tér meglátogatása után akár egy svájci alpesi házba is betérhetnek majd. A szórakoztató elemek mellett egy középkori vár stílusában ötcsillagos, 588 ágyas kastélyhotelt, 1004 négyzetméteres gyógyfürdőt is felépítenek.

 

Munkalehetőség 6700 embernek

 

Az élményváros eredeti tervei szerint még az elmúlt évben megkezdődött volna a kivitelezés, a nyitást pedig idén szeptemberre tervezték. Az elképzelésekhez képest viszont fél évet késik az építés, mivel a terület rendezési tervét módosítani kell, ugyanis azt eredetileg egy beruházásra: az Euro Vegasra készítették. Az engedélyeztetéseket követően várhatóan ez év nyarán kezdik meg az élményváros építését és 2007 szeptemberében nyitják meg a létesítményt. A mintegy 57 milliárd forintból megvalósuló beruházás 6700 embernek biztosít munkalehetőséget.

 

Rada Anikó, a beruházó magyarországi képviselője a Kisalföldnek elmondta: az állami támogatás igényléséhez szükséges dokumentumokat benyújtották. Várják a döntésről a hivatalos értesítést. A beruházás további ütemezése ennek függvénye, ám a támogatási szerződés aláírását követően felgyorsulnak majd az események...

 

Euro Vegas is körvonalazódik

 

Az élményváros szomszédságába már évek óta tervezett Euro Vegas megvalósítása is a célegyenesbe érkezett. Az Országgyűlés múlt év nyarán fogadta el a szerencsejáték-törvény módosítását, amivel megteremtődtek a jogszabályi feltételek a kaszinóváros „felépítéséhez". Erre mindenképpen szükség volt a komplexum megvalósításához, hiszen a korábbi szabályozás nem ismerte a kaszinójáték kifejezést. Mindemellett számos olyan módosítást iktattak törvénybe, ami hosszú időre szavatolja a befektetőknek a megtérülést. Az új törvényben megalkották az úgynevezett első kategóriás kaszinó fogalmát. Ilyen létesítményt minimálisan egymilliárd forint tőkével rendelkező koncessziós társaság üzemeltethet legalább száz játékasztallal és ezer félkarú rablóval.

 

A Pénzügyminisztérium a napokban tette közzé koncessziós pályázati felhívását első kategóriás játékkaszinókban folyó szerencsejáték szervezésére. A nyilvános pályázat legfeljebb öt játékkaszinót magába foglaló komplexum üzemeltetésére vonatkozik – Győr és Sopron közigazgatási területének kivételével – Győr-Moson-Sopron megyében húsz évre. A koncessziós díj legkisebb összege évente az első játékkaszinó-egységre 900 millió, a másodikra 800 millió, a harmadikra 700 millió, a negyedikre 600 millió, az ötödikre 500 millió forint. Pályázni a felhívás megjelenésétől számított 90 napon belül, de legkésőbb 2006. április 20-ig lehet.

 

Állami szerepvállalás feltételekkel

 

2005-re megépül Máriafürdő – hangzott el közel négy évvel ezelőtt a máriakálnoki Aranyosszigeti-dűlőnél, amikor Matolcsy György akkori gazdasági miniszter és Frans Paul Robert van Nouhuys holland nagykövet letette a beruházás alapkövét. A 32 milliárdos befektetés első lépcsőjeként 2002 októberében jó minőségű vizet találtak a termálkút fúrásakor. Kiépültek a közművek, elkészült a terület rendezési terve. A negyvenkétezer hektárra tervezett szabadidő- és rekreációs park – a környező fővárosokat is figyelembe véve – 14 milliós vendégkört céloz meg, s 3540 ágy várná a szállóvendégeket.

 

A Széchenyi-terven elnyert állami támogatás után újabb 2,2 milliárdot kértek a befektetők: a holland Gibros Holding, valamint a Gisland és Island magyar fejlesztési társaság. Azt kérték: ez utóbbi összegre bankgarancia helyett ingatlanjaik és a Máriafürdőnél végzett eddigi fejlesztések jelentsék a fedezetet. Végül az ingatlanokat nem tudták elfogadni a rájuk bejegyzett banki jelzálog miatt: az államháztartási törvény előírásainak nem felelnek meg.

 

Közben kiderült: a holland fejlesztőpartner az állami támogatást csak az átadás után szeretné igénybe venni. Az illetékes minisztérium mindenesetre a kormánydöntés előtt megvalósíthatósági tanulmányt kért, gazdaságossági és hatékonysági elemzéssel a befektetőktől.

2004 áprilisában Robert J. Dogterom idegenforgalmi tanácsadó, Máriafürdő üzemeltetésének felelőse a Kisalföldnek kijelentette: egy éven belül biztosan elkezdődik a 328 embernek munkahelyet adó beruházás.

 

A tárcánál a hatástanulmányt megfelelőnek találták, majd néhány hónapja a Magyar Fejlesztési Bank vizsgálta meg a finanszírozási szerződést. Közben az építkezésre kért hatósági engedélyek lejártak: a beruházók úgy döntöttek, ennek újbóli beszerzésével megvárják a kormánydöntést.

 

Stipkovits Pál mosonmagyaróvári polgármester elmondta: információi szerint a gazdasági kabinet most úgy döntött: az élményváros mellett támogatja a Máriafürdő-projektet is – bizonyos feltételek teljesülése esetén. Ezek közül, az előkészítés során arról volt szó, hogy – a korábbi 30 helyett – 25 százalékos önrészt kell a beruházóknak biztosítaniuk, valamint „rendelkezniük kell az érintett területtel". A központi támogatás munkahelyteremtés-arányosan történhet. A kabinet „ajánlatát" ma kaphatják kézhez a beruházók (az Island fejlesztési társaság), s a további egyeztetések után egy-két hónapon belül konkretizálódhat az állami szerepvállalás.

 

A beruházók e héten kapnak értesítést

 

A gazdasági kabinet feladata a gazdaságot érintő koncepcionális kérdések véleményezése, a gazdaságpolitikai döntések előkészítése. A kabinet megtárgyalja a kormány számára készített gazdasági tárgyú, költségvetési kötelezettségvállalást, a folyó évi költségvetéstől eltérést eredményező előterjesztéseket. A gazdasági kabinet vezetője a pénzügyminiszter, tagja a munkaügyi, a földművelésügyi és vidékfejlesztési, a gazdasági és az informatikai miniszter. A kabinet tanácskozásaira állandó meghívott a Magyar Nemzeti Bank elnöke és a miniszterelnök kabinetfőnöke. Információnk szerint a két megaprojektre befektetésarányosan 5 és 8 százalékos konkrét ajánlatot tettek hétfőn. Ez számokra lefordítva 1,5, valamint 4,5 milliárd körüli állami támogatást jelentene a fürdőnek, illetve az élményvárosnak. Hivatalos forrásból nem kívánták ezt megerősíteni, mivel a beruházók csak e héten kapnak erről értesítést.

 

Félmilliárdos hitel a mosonmagyaróvári termálra

 

A mosonmagyaróvári termálfürdőt másfél éve adta el az önkormányzat a Flexum-részvénycsomag keretében. Azóta ott nagyszabású fejlesztési tervek fogalmazódtak meg. Az eddigi négy helyett hat fürdőmedencét alakítanának ki, s a gyógyászati és wellnessarculat erősítését tervezik egy mintegy 750 milliós átépítési csomag keretében. Amint azt Stipkovits Pál polgármester a Kisalföldnek elmondta: a mosonmagyaróvári termál kimaradt az országos fürdőfejlesztési támogatásokból, mivel tulajdonjogi perei sokáig elhúzódtak. Központi forrásokból már nem lehet a fürdőkre támogatásokhoz jutni, ezért a tulajdonos most a „Sikeres Magyarország" projekt keretében egy hosszú lejáratú, kedvező kamatozású, félmilliárd forintos hitelből (a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül) kívánja a termálátalakítást finanszíroz