Búvárkodó régészek               

 

 

           

            Rimányi Zita

2002-06-23

 

           

            Nem kincsek, hanem összefüggések után kutattak a Mosoni-Dunában a hétvégén a búvárnak kiképzett régészek. Kunszigeten, a folyóparton található római kori falcsonk víz alatti folytatását térképezték fel.

 

 

 

           

           

 

Nemrégiben víz alatti régészeti csoport szervezésébe kezdett az UNESCO támogatásával a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal. A programra jelentkezett fiatal szakemberek elsõ terepgyakorlatukat Kunszigeten végezték, ahol a hétvégén három napon át a Mosoni-Dunába merültek. Az oktató jellegû akciónak nemcsak tudományos célja volt. A régészek tréningnek tekintették, mert csak nemrégiben fejezték be az alapfokú búvárkiképzést.

A kutatást a hivatal fõosztályvezetõje, Tóth J. Attila irányította. A mosonmagyaróvári származású régész elmondta, hogy a vízi túrázók kedvelt útvonala mellett, a falu határában lévõ horgászhelynél található rom római kori, másfél méter széles falcsonk. Egy darabja a parton látható, nagyobb része a folyóban áll. Ezt tisztították le némileg, tapogatták és mérték le merüléseik alkalmával. A víz alatti írótábláikra készített rajzok segítségével következtetni tudnak a falrészletek egymáshoz való viszonyára, elhelyezkedésére, funkciójára. Még kérdés, hogy az eredeti helyén van-e jelenleg a fal és hol volt az ókorban a meder. Az biztos, hogy a rom a korabeli limesnek, a Római Birodalom határvonalának részét képezte. Az elképzelések szerint nem õrtorony lehetett, hanem kikötõerõdítmény.

A Mosoni-Duna kunszigeti szakasza a régészakcióhoz könnyû terepet jelentett. A 20 Celsius-fok körüli vízben 30 centiméteres látótávolság mellett 2 méter mélyre kellett merülni és a sodrás sem volt túl erõs. Ám a régészek így is örültek a helyi támogatásnak. A Gyõri Búvár Sportegyesület tapasztalt tagjai technikai hátteret biztosítottak számukra és a kutatásban is részt vettek Fehér József oktató vezetésével. A helybeliek közül pedig többen érdeklõdve figyelték a partról õket. Rég várt pillanatot jelentett ez számukra, hiszen a római kori lelet hosszú ideje foglalkoztatja fantáziájukat. Rendszeresen rendbe teszik a környékét és ezúttal is ezzel segítették a kutatást. Polgármesterük, Lendvai Ivánné bízik benne, hogy a feltérképezett fal idegenforgalmi csáberõt jelent, ezért már ma kitábláztatja az oda vezetõ utat.

 

Korábban:

 

Tengerjáró operatõr (2002.06.07.) >>