CIKKKGYŰJTEMÉNY /   <<--FŐOLDAL-SZIGETKÖZ


Bőven kerül hal a vizekbe

Cs. A.
2006-10-11

A győri Előre Halászati Szövetkezet összes vizébe telepít halakat október végétől. A megyei horgászszövetség a Mosoni-Duna holtágába és a Zátonyi-Dunába tesz kétnyaras pontyokat november elején. A Szigetköz Horgászegyesület rekordtelepítésre készül.

A tavaszi halak kifogyóban, így haltelepítéseket terveznek a folyók, tavak kezelői. Szilágyi Gábor, a győri Előre Htsz ügyvezető elnöke elmondta: az október végére, november elejére eső két hétre tervezik ezt a munkát. Elképzeléseik szerint az összes hozzájuk tartozó vízbe kerülnek halak a kijelölt területeken. Takács Antaltól, a megyei horgászszövetség elnökétől megtudtuk: ők elsősorban kétnyaras pontyokat telepítenek november első felében két vizükre: Győrnél a Mosoni-Duna holtágába, valamint Dunaszigetnél a Zátonyi-Dunába. Annyi bizonyos: ősszel több ponty kerül a vízbe, mint előző évben, ugyanis több pénzt nyertek a Földművelésügyi Minisztérium pályázatán.

Takács Antal számokról is beszélt: összesen 1,735 millió forintból fedezik a kiadásokat, melynek felét (867 ezret) kapták pályázati úton. Tavasszal egyébként még több pénzből gazdálkodhatnak: a tervek szerint 4–4,5 millió forint áll rendelkezésükre, ebből háromnyaras pontyok kerülnek a vizeikbe. Sinkó Lajos, a Szigetköz Horgászegyesület elnöke elmondta: rekordtelepítést terveznek a jövő tavaszi idény kezdetéig tizenegy horgászvizükön.

– Most 214,5 mázsa hal kerül a vizekbe – kezdte. – Tavaly ez a szám 167 mázsa volt. November 11–12-ére tervezzük az őszi telepítést: akkor a vizeinkbe összesen 143 mázsa háromnyaras pontyot, a Mosoni-Duna hozzánk tartozó győri szakaszára 2 mázsa kétnyaras csukát teszünk. Emellett pályázati pénzből Lébénybe 262 kilogramm compó, míg az ikrényi Holt-Dunába 420 kilogramm egynyaras nyurgaponty kerül. Ezután zárt vizeinken tilalmat rendelünk el. A tavaszi szezon előtt még 62 mázsa háromnyaras pontyot telepítünk – mondta.

Forrás: kisalfold.hu

 - LAP TETEJÉRE -