Bizonytalan sorsú rajkai szélkerekek               

 

 

           

            2004-02-27

 

           

            A Rajka–Bezenye–Hegyeshalom háromszögbe tervezett 41 szélkerék sorsa bizonytalan. A nyolcmilliárdos projekt még mindig a Fertõ–Hanság Nemzeti Park igazgatóságának kezében van, amely korábban kész volt a kompromisszumra.

 

 

 

            Az Alpoktól és a Kárpátoktól védett Magyarországon az átlagos szélsebesség 2–6 méter másodpercenként. Nálunk is lehetséges nagy teljesítményû, villamos energiát hálózatba juttató szélerõmûveket telepíteni. Jelenleg 10–15 helyen folyik energetikai szélmérés. Az elsõ nagyobb hazai szélerõmû négy éve épült Várpalota–Inota térségében. Kulcs település után Mosonszolnokon, sõt, egy ideje már Mosonmagyaróváron is forog két-két szélkerék.

 

 

 

Védik a nagy testû madarakat

 

A Kisalföld korábban már beszámolt róla (2003. december 8.), hogy az osztrák–szlovák határszélen szélerõmûparkot tervez felállítani egy német cég.

 

A negyvenegy, egyenként 1,2 megawatt áramot termelõ szélkerekek megépítését a három helyi önkormányzat is támogatja, hiszen a településnek jelentõs iparûzési adót fizetne a német cég.

A hegyeshalmi központban 120 kilowattos vezetéken futna keresztül a megtermelt energia. A Fertõ–Hanság Nemzeti Park igazgatóságának engedélyére is szükség van: õk eddig a nagy testû madarak védelmére hivatkozva nem engedélyezték a terveket.

 

 

Az értesítésre várnak

 

Varga Kálmán, Rajka polgármestere szerint a nemzeti park igazgatójával folytatott egyeztetõ tárgyaláson már kompromisszumkészség érzõdött az illetékes szakhatóság részérõl.

 

– Levélben kértük a szélkerekek felállításának engedélyeztetését, ám egyelõre még nem kaptunk választ – kezdte a polgármester. – A nemzeti park igazgatósága korábban leszûkítette a tervezett terület határait annyira, hogy azon a részen nem lehet negyvenegy szélkereket felállítani. A mostani egyeztetésen arra hivatkoztak, hogy a burgenlandi szakemberekkel született megállapodás szerint a határszélen madárvédelmi folyosót hagynak.

 

Bezenyén már konkrét területeket is kijelöltek a szélkerekek létesítésére, ám Rajkán és Hegyeshalomban mindenképp szükség van a szakhatóság engedélyére. A befektetõ bizalmát továbbra is élvezzük, s szeretnénk, ha pozitív választ kaphatnánk a nemzeti park igazgatóságától is – mondta el megkeresésünkre Varga Kálmán.

 

 

Ötvenet engedélyeztek eddig

 

Dr. Kárpáti László, a Fertõ–Hanság Nemzeti Park igazgatója elmondta: folyamatban lévõ ügyrõl nem kíván nyilatkozni. Azt azonban hozzátette: a megyében eddig közel ötven szélkerék felállítását engedélyezték.

 

 

 

           

            Félnek a szélerõmûvek hatásától a bõnyiek