Bíróság dönt a vadásztatásról              

 

 

           

            Cs. A.

2004-12-06

 

           

            A szigetközi tizenegyezer hektáros terület vadászati jogáért folyó vita a bíróságon folytatódott.

 

 

 

            Elsõ fokon elutasították a Kisalföldi Erdõgazdaság Rt. keresetét, mely a januári közgyûlés határozatainak érvénytelenítését kérte. A polgármesterek alapította társaság továbbra is nyitott a megegyezésre, hisz „nem a pereskedés a cél, hanem a terület közös hasznosítása".

A szigetközi vadásztatással kapcsolatos vita több mint egy éve tart.

 

Májusban a Kisalföldi Erdõgazdaság Rt. és a Felsõ-szigetközi Vadászati Kft. megegyezett: megfelezték a területet, s felfüggesztették a pert. Mint kiderült, csak ideiglenesen: a jogi vita folytatódott, a „bérkilövetés" pedig egyelõre a KAEG kiváltsága marad. Az ügyben elsõ fokon ítéletet hozott a mosonmagyaróvári városi bíróság: ebben a KAEG-nek a januári közgyûlésen hozott határozatok érvénytelenítésére vonatkozó kérelmét elutasította.

 

Mint ismert, akkor a szigetközi kft. a közgyûlésen 50,93 százalékot kapott, s elvileg megszerezte a vadászati jogot. Dr. Magas László KAEG-vezérigazgató januárban rögtön be is jelentette: nem fogadja el a döntést, mivel nem tartotta jogszerûnek a közgyûlés összehívását és a határozatokat.

 

Dr. Lascsik Ágoston, a Felsõ-szigetközi Vadászati Kft. jogi képviselõje elmondta: sajnálja, hogy korábban nem jött létre az egyezség az érdekelt felek között, noha elvi megállapodás már köttetett. A szigetközi társaság a számukra kedvezõ elsõfokú bírósági ítélet ellenére továbbra is nyitott a megegyezésre. A jogi képviselõ hozzátette: nem a pereskedés a céljuk, hanem a terület közös hasznosítása. Dr. Lascsik Ágoston érthetetlennek tartja, hogy bár az önkormányzatok és a vízügy érdekei közösek – például a pályázatok esetében –, a vadászat kérdésében nem a szigetközi társaságot támogatja az igazgatóság.

 

Szokoli Sándor dunakiliti polgármester úgy véli: õk már az ügy kezdete óta a megegyezés lehetõségét keresték, s ez most sincsen másképp. A napokban született bírósági ítélet nem jogerõs, a másodfokú ítélet – fellebbezés esetén – a megyei bíróságon márciusra várható.