Béketúra Pozsonytól Lipótig

 

Cs. A.

2006-05-16

 

Ezerötszáz nevezőre számítanak idén a tizenhetedszer megrendezendő Makkos József Nemzetközi Kerékpáros Túrán.

 

            Május 20-án tartják az idei, immár tizenhetedik – három országot érintő – Makkos József-béketúrát, az egykori mosonmagyaróvári sportfelügyelőre emlékezve.

 

Gyülekező hat órakor

 

Ifjabb Tóth István, a túra hazai szervezője elmondta: jövő szombaton Mosonmagyaróváron reggel hat órakor lesz a gyülekező a Sóház előtt. A résztvevőket korlátozott számban ki tudják szállítani – kerékpárjukkal együtt – a pozsonyi rajthoz, de sokan oda is már azzal indulnak.

 

Idén többet várnak

 

Tavaly 1300-an jelentkeztek a megmérettetésre, idén 1500 biciklist várnak. A rajt reggel kilenc órakor lesz Pozsonyban a Béke téren. Innen az ausztriai Kittsee felé veszik az irányt, majd Nickelsdorfon – ahol tartanak egy pihenőt – keresztül érkeznek Mosonmagyaróvárra. Innen Lipótra vezet az út, a cél az ottani termálfürdő. Összesen kilencvenöt kilométert tekernek a bringások: tavaly ebből négyszáz volt a magyar, száz-százötven az osztrák, a többi szlovák résztvevő. Lipóton a belépés a kerékpárosok számára ingyenes, a fürdési lehetőség mellett gulyásparti és sör várja a beérkezőket. A tombolán három mountain bike kerékpár a fődíj.

 

Pályázati pénzzel

 

Tóth István hozzátette: a városi sportigazgatóság egy pályázaton idén 500 ezer forintot nyert a túra lebonyolítására. Már Debrecenből is érdeklődtek a rendezvény felől, s visszatérő vendégeik a 30–40 fős csoportban érkező budapesti rendőrök.

 

Magyar helyszínnel?

 

A felnőtt magyar bajnokság időfutamait idén Pozsonyban rendezik. Tárgyalnak a mosonmagyaróváriak arról is, hogy egy nyári nemzetközi szlovák kerékpáros-körverseny útvonalai közé magyar helyszíneket is bevonjanak.