Befektetést csábító arany háromszög              

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2004-01-05

 

           

            Bécs, Pozsony és Budapest közelsége uniós csatlakozásunk elõtt különösen vonzza a Szigetközbe és annak környékére a külföldi befektetõket. Kizárólag milliárdokban gondolkodnak, ám többségük elképzelései különbözõ okok miatt évek óta csak papíron léteznek.

 

 

 

           

           

Kastélyszálló: Ez a dunakiliti beruházás már megvalósult.         

Euro Vegas, Máriafürdõ, Romantik Hotel, Kastélyszálló és bizniszcenter. Az utóbbi néhány évben mint nagyberuházás ezek a nevek merültek fel a Szigetköz és környéke kapcsán. Ezek közül jelenleg csak a dunakiliti Kastélyszálló fogadhatja a vendégeket. A többieknél különbözõ okok – tulajdonosváltás, állami források hiánya – miatt a megvalósítás egyelõre várat magára.

 

 

Még a földeket sem vették meg

A Rajkától mindössze két kilométerre fekvõ szlovákai Rusovcén (Oroszváron) nagykereskedelmi multiközpontot terveznek. Hétszáz hektáron épülne fel a bizniszcenter, mely rekreációs parkot, bevásárló- és kulturális központot is magában foglalna. Az amerikai Wopex cég már az elõvásárlási szerzõdést is megkötötte a szlovák állammal. A nagyszabású tervekre jellemzõ, hogy a távlati elképzelések között még egy metróvonal kiépítése is szerepel, mely a közeli Pozsonnyal kötné össze a centrumot.

 

A tervnek azonban ellenzõi is akadtak: a szomszédos Ausztriában ferde szemmel nézik a terveket. A határ mellett fekvõ Deutsch Jahrndorf község területének nyolcvan százaléka természetvédelem alatt áll, s az idegenforgalom növekedése miatt nem örülnének egy ilyen beruházásnak pár száz méterre az államhatártól. A beruházásról egy éve már semmi hír, azóta még a földeket sem vásárolták meg a tulajdonosoktól. Egyébként politikai vihart is kavartak már a településen tervezett beruházások: kiderült, hogy egy ellenzéki képviselõ cége lakóparkot szeretne Oroszváron építeni.

 

Módosítják a rendezési tervet

 

A Bezenye és Hegyeshalom közé megálmodott Kristályváros esetében azonban az utóbbi fél évben történt némi elõrelépés. Elkészültek a komplexum konkrét tervei és a szakhatóságok többsége is támogatja az elképzeléseket. A 350 hektáron amerikai típusú játék- és szabadidõközpont megvalósításának elsõ ütemét öt éven belül szeretnék megvalósítani.

 

Ehhez olyan településfejlesztési koncepcióra van azonban szükség, mely lehetõvé teszi a projekt megvalósítását. Schmatovich Mátyás, Bezenye polgármestere lapunknak elmondta: a település jövõ heti testületi ülésen születhet döntés a végleges rendezési terv módosításáról. Ezt kifüggesztik a községben és a lakosság véleményét is kikérik az ügyben. Emellett még a szakhatóságok engedélyeire is szükség van, ám ennek jelentõs részét már beszerezték a koncepció kidolgozásakor, s jelentõs kifogások nem érkeztek. A polgármester szerint részükrõl márciusban már áshatják Kristályváros alapjait.

 

 

Hiányzó állami pénz

 

Több mint hatszázmillió forintot fektettek be Máriafürdõ felépülésébe, ám az állami támogatás második részének hiánya miatt egyelõre itt is megakadt a munka. Termálvíz van, s a 32 milliárdból felépülõ gyógy- és élményfürdõközpont befektetõitõl most szakmai és pénzügyi tanulmányt kért a Gazdasági Minisztérium ahhoz, hogy támogassa az elképzeléseket. Bonyolítja a helyzetet, hogy az átvilágítást annak tudatában kérték, hogy a befektetõk a szubvenció két és félszeresét garantálni tudták, s a minisztériumtól kapott összeget a holland cégcsoport csak a kulcsrakész átadás után akarja igénybe venni.

 

 

Nemzetközi golfpályát is

 

Az egyik „legütõsebb" megvalósult befektetés a Szigetközben Csebi Pogány Alajos Dunakiliti Kastélyszállója. Négy és fél milliárdból épült fel a település ékköve, s most újabb nagy dobásra készül tulajdonosa.

Három év múlva nemzetközi golfpályát és annak kiszolgálólétesítményeit szándékozik kiépíteni a település határában – pár milliárd forintból. Igaz, ennek ellentmond, hogy a „gyémántos úr" legutóbb lapunknak úgy nyilatkozott: csak dacból építtette a szállót, s az állandó fenyegetések miatt már gyakran megbánja, hogy Magyarországon építtette ezt a kastélyt.

 

Dunakilitin másik nagyobb volumenû elképzelésrõl is szó esett nemrégiben: egy osztrák beruházó négycsillagos Romantik Hotelt képzelt el a község szívében. A több milliárdos befektetés jelenleg legérdekesebb elképzelése, hogy vendéglátó-ipari szakközépiskolát is mûködtetnének a szálló szomszédságában.