<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Bajnai ismét ''szűkítené a Mosoni-Dunát''

2007.10.15.

Mosonmagyaróvár - Bajnai Gordon területfejlesztési miniszter szerint a térségi nagyprojektekből ki kellene venni azt, ami a regionális programokba beépíthető. Ezzel újabb „csonkítást" szenvedne a Szigetköz és Mosoni-Duna beruházás, s szűkülnének a források.

 

 „Azon dolgozunk, hogy a pályázataink keretköltsége ne szenvedjen csorbát" – mondta a térség országgyűlési képviselője, Tóth Tiborné dr. Tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott: két szakember – Láng István és Baross Károly – kíséretében nemrégiben brüsszeli tanulmányúton jártak, s már korábban felvették a kapcsolatot Hegyi Gyula európai parlamenti képviselővel, a környezetvédelmi bizottság tagjával.

 

Ám nemcsak vele találkoztak, hanem Joachim D’Eugenióval, a bizottság dunai kormánybiztosával. „2009-re a Duna vízgyűjtő akciótervének elkészítése teljes együttműködésre kötelezi a magyar és szlovák felet is" – mondta a képviselő. Úgy folytatta: „szó esett egyéb forráslehetőségekről az itteni helyzet normalizálásához". Tóth Tiborné az unió dunai biztosától azt kérdezte: lehet-e megoldás Bős–Nagymaros kérdésében. D’Eugenio úgy válaszolt: a Bős-ügy politikailag „félrement", de valamit kezdeni kell vele. Az ügy tanulságos, láthatjuk, mit nem szabad a jövőben tenni, s csak közösen lehet elmozdulni a kérdésben.

 

Az országgyűlési képviselő elmondta: szakemberekkel kérdéssort juttatnak el az Európai Parlamentbe. Az erre kapott szakmai válasz mérvadó lehet a hogyan továbbról, s iránytű lehet a hazai politikának. „Ugyanis egyik félelmem, hogy a probléma-továbbtolás folyamata indult el." Tóthné szerint most az a legfontosabb, hogy benne maradjunk a projekt eredeti finanszírozásában. Bajnai Gordon területfejlesztési miniszterrel ugyanis folyamatosan tárgyalások folynak: a tárcavezető szeretné, ha kiemelnénk a Környezeti és Operatív Programok (KEOP) közül azokat, amelyek a regionális fejlesztési programba beépíthetőek.

 

Az ottani forráslehetőségek azonban szűkösek. „Én azonban úgy gondolom, mindez elsősorban állami feladat, például az alsó-szigetközi vízpótlás kérdésének megoldása is ebbe a kategóriába tartozik" – mondta a képviselő.

 

Bár a Mosoni-Duna és a Szigetköz projekt komplex, már ez is egy lebontott (megkurtított) verziója annak, amely nem került be a Nemzeti Fejlesztési Terv II-be. A mostani KEOP-os meghívásos pályázatokat decemberben írják ki, elbírálás januárra lehet.

 

 

Cséfalvay Attila

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu