<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Az idegenforgalmi adó is apasztja a forgalmat

2007.07.19.

Szigetköz - Idén csökkent a forgalom a szigetközi kempingekben: vannak, akik az idegenforgalmi adó bevezetésével magyarázzák az apadást, mások szerint viszont a magyar turisták inkább válogatnak a külföldi utak, mint a hazai kikapcsolódási lehetőségek közül.

 

A novákpusztai Szigetköz Camping és Vendégház idén május 20-án nyitott. A tanév végétől már több iskola is ellátogatott ide diákjaival, tanáraival. Bár sok a visszatérő vendég, számuk egyre csökken, és kevesebb napra fizetnek be, mint a korábbiakban. A napokban épp a Leader-program finanszírozásával a helyi horgászegyesület szervezésében nyolcnapos horgásztábort rendeznek a helyi gyerekeknek, akik többek közt a kajak-kenuzás örömeivel ismerkednek meg, motorcsónakoznak, lovas kocsikáznak és fürödnek.

 

– Az idegenforgalmi, az építmény- és kommunális adó bevezetése, ami hihetetlen papírmunkával jár, a villany-, gáz- és vízdíjak emelkedése óriási terhet ró a vállalkozókra – panaszolja Nagy Károlyné, a kemping vezetője. A nyolcszáz forintos napidíjhoz még hozzáadódik a százötven forintos idegenforgalmi adó, ami a kemping vezetője szerint jelentősen visszahúzza a forgalmat.

 

– A díjak emelkedése, az idegenforgalmi adó a vadkempingezést serkenti – panaszolja Susovits József, a kimlei Cvika Camping tulajdonosa, aki tizenegy éve indította vállalkozását. Szerinte régebben nagyobb csapatok jöttek, az iskoláknak több pénzük volt a kirándulásokra.

 

Mostanra főként kisebb baráti társaságok, családok vagy kisebb iskolai csoportok választják a vízi turizmust.

 

Az igazi szezon itt június közepétől augusztus 20-ig tart, a hazai vendégek mellett érkeznek szlovákok, franciák, németek vagy hollandok is. A kemping szálláslehetőségei ugyancsak a Leader-program által bővülnek: vendégházak épülnek a sátrak és lakókocsik mellé.

 

A kimlei kemping tulajdonosa szerint a vadkempingezés korlátozására, szabályozására lenne szükség: a táborozók után gyakran nekik kell összeszedniük az elszórt hulladékot.

 

Szirtl György, a rajkai Aranykárász kemping tulajdonosa éppen ottjártunkkor tudta meg, hogy a rajkai önkormányzat februári testületi ülésén döntött az idegenforgalmi adó bevezetéséről, őt viszont csak most értesítették levélben. Eszerint az idelátogatóknak július elsejétől 200 forint díjat kell fizetniük, ennek módozatát viszont még nem látja át a vállalkozó.

 

– Nem értek egyet ezzel az intézkedéssel. Az idegenforgalmi adónak csak ott van létjogosultsága, ahol a tömegturizmusra szakosodtak – véli Szirtl György. A rajkai kempingben is érezhetően csökkent a forgalom – annak ellenére, hogy az újonnan bevezetett adónemet itt még nem alkalmazzák. A látogatók 95 százaléka szervezetten érkezik, 90 százalékuk középiskolás, de akadnak holland, német, dán, francia és olasz táborozók is.

 

A kempingvezető terveiről is beszámol: a szezon nyújtására faházakat, medencét álmodott meg. A további fejlesztéseknek azonban gátat szab, hogy az ötezer négyzetméteres kemping területét nem vásárolhatja meg, csak bérli.

 

A vízi turizmus főként a fiatalokat vonzza, igaz, számuk idén csökkent, ám érkeznek szlovákok, franciák, németek és hollandok is.

Szűkebb baráti körök választják inkább nyaralásként a kempingezés örömeit.

 

Mészely Réka

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu