Az erõmûvel kezdõdött minden                       

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2004-11-03

 

           

            Dunakilitin nagyüzemek és szállodák mûködnek, míg Dunaszigeten még csak keresik a beruházókat.

 

 

 

           

           

Princess Palace: Dunakiliti egyik gyöngyszeme. Zátonyi strand: Dunaszigeten még várni kell a nagyberuházásokra.      

Konzervgyár, gumi- és tekercselõüzem, Princess Palace, Szigetköz wellness- és Romantik szálló – csak néhány ízelítõ a Dunakilitin már mûködõ és hamarosan megvalósulandó nagyberuházásokból. A helyi polgármester szerint a fejlett infrastruktúra és az erõmû leállítása kapcsán megmaradt épületek sokat segítettek az induláskor. „Egy házzal arrébb", az öt kilométerre fekvõ Dunaszigeten jóval szerényebb a kínálat: a kisebb cégek mellett a hétvégi házak és kempingek csak a „vékonyabb pénztárcájú" turistákat vonzhatják a településre. A helyi településvezetõ úgy véli, a környékbeli nagyberuházások az õ községük életére is kihatással lehetnek.

 

 

Kiszolgálólétesítményekbõl üzemek"

 

 

           

Szokoli Sándor, Dunakiliti polgármestere szerint a korábbi beruházások – üzemek, vállalatok letelepedése – során sokat segített, hogy az infrastruktúra, így a víz és a szennyvíz a környékbeli településekhez képest korán kiépült.

A vízlépcsõépítés kapcsán területek és létesítmények maradtak szabadon, melyeket üzemi célra hasznosítottunk. A beruházó rövid idõ alatt meg tudta valósítani terveit, s a rendezési terv is ezeket a beruházásokat segítette: nem kellett azt módosítani. „Elébe mentünk" ezeknek a befektetéseknek. Bár korábban üdülõterületben gondolkodtunk, a cégek megjelenésével gyorsan váltottunk: ipari területnek minõsítettük ezt a részt. Az épülõ szállodáink pedig közvetlen profitot is hozhatnak az önkormányzatnak az építmény- és iparûzési adó tekintetében. Emellett Dunakiliti ismertségét is segítik, valamint remélhetõleg az egyéb helyi szolgáltatásokra is igény lehet. Így más jellegû vállalkozások is profitálhatnak ezekbõl a beruházásokból – mondta a polgármester.

 

 

Euro Vegas és Máriafürdõ is kihathat

 

A két település összehasonlításakor a múltbeli lehetõségeket is figyelembe kell venni – kezdte Tóth István dunaszigeti polgármester. – Az erõmû építésekor megmaradt létesítményekkel elõnyben volt Dunakiliti, igaz, nálunk a 350 hétvégi ház lehetett vonzó. Az önkormányzat továbbra is szeretné, ha minél több ipari létesítmény települne a községbe: bár az elsõ körbõl kimaradtunk, biztató tárgyalásaink most is vannak. Sajnos az önkormányzat nem tud biztosítani területet a letelepedni kívánó cégeknek. A helyi termelõszövetkezet megszûnése után sem tudtunk területeket visszaszerezni, a magánbirtokokért pedig horribilis összegeket kérnek a tulajdonosok a vállalkozásoktól. Úgy gondolom, egy nagyobb beruházás ötven kilométeren belül érezteti hatását: kérdés, hogy a közeli, bezenyei Euro Vegas és Máriafürdõ projektjébe Dunasziget mennyire tud beilleszkedni – mondta a polgármester.

 

 

           

            Újabb hotel nyílik Dunakilitin