Az elsõ uniós pénz a térségben                       

 

 

           

            V. I.

2004-08-25

 

           

            A jövõ év végére teljessé válhat Mosonmagyaróvár és Gyõr között a szigetközi kerékpárút. Ennek garanciája az a 235,8 millió forint, aminek brüsszeli odaítélésérõl most kapott értesítést a gesztor, a halászi önkormányzat.

 

 

 

           

           

Három éve létesült bicikliút Mosonmagyaróvár és Halászi között. Azóta egyetlen nagyobb foghíj, a Halászitól Darnózseliig vezetõ nyolc kilométeres aszfaltcsík hiányzik ahhoz, hogy a megyeszékhelyig teljes legyen a szigetközi kerékpárút. Halászi belterületén most folyik a bicikliút kialakítása, s jövõre, de legkésõbb 2006 júliusára uniós pénzbõl megépülhet a Darnózseliig nyúló utolsó külterületi szakasz is.

Majthényi Tamás halászi polgármester arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy megkapták az értesítést az unió Regionális Operatív Programja (ROP) turisztikai vonzerõ fejlesztésére beadott pályázatukról. A Duna menti kerékpárút-hálózat fejlesztése érdekében elfogadott projekt eredménye 235,8 millió forint.

 

Ezt kívánják kiegészíteni a Belügyminisztérium önerõalapjából még 7,4 millióval. Hozzáteszik a gesztorközség, Halászi és Darnózseli önerõs kilométer-arányos vállalását: 4,9 milliót. Így áll össze a kivitelezés teljes költsége, 248,2 millió forint. A pályázat az út megépítésén túl számol és tervez a tájegység marketing- és PR-munkájának erõsítésével, a pihenõhelyek, információs táblák és tájékoztató kiadványok elkészítésével is. Ezért volt több egyesület mellett együttmûködõ partnerük a Mosonmagyaróvár és Környéke Idegenforgalmáért Közalapítvány is.

 

Nagy Gabriella, a mosonmagyaróvári városháza szakemberének tájékoztatása szerint a ROP-projekt utófinanszírozású. Már most folyik a támogatási szerzõdés megkötése, a beruházás elõkészítésére pedig munkacsoport alakul. Ezután hamarosan kiírják a közbeszerzési pályázatot is. A projekt befejezésének végsõ határideje 2006. július 30., ám a halászi polgármester szerint 2005 végére elkészülhet a nyolc kilométeres külterületi útszakasz.

 

„Brüsszel a pályázatunk kapcsán egyedül a PR- és marketingköltségek részletesebb tervezését kérte és vetette fel kifogásként. Jó esélyünk van rá, hogy jövõre megvalósul a térségbe érkezõ elsõ EU-s pénzbõl a teljes szigetközi kerékpárút, mely tovább növeli a tájegység turisztikai vonzerejét."