Az elsõ Mosonmagyaróvári Regatta                

 

 

           

            Méhes Á.

2004-08-02

 

           

            A kajakosoké, kenusoké volt a hétvégén a Mosoni-Duna egy szakasza Mosonmagyaróvár és Halászi között a helyi vízisport-egyesület által rendezett evezõsnapon.

 

 

 

           

           

Vogalonga: Az indulásnál akadtak problémák a sûrû mezõnyben.        

A helybéliek mellett Szolnokról, Csongrádból, Budapestrõl és Gyõrbõl érkeztek evezõsök a hétvégén elsõ alkalommal megrendezett Mosonmagyaróvári Regattára. A kajakosok rövid távú sprintversenyeken a Lajta torkolatától az úgynevezett Itató szabad strandig eveztek a Mosoni-Dunán. A gyõztesnek járó kupát végül a gyõriek csapata vihette haza.

 

A kétnapos rendezvény vasárnapi amatõr versenye mozgósította a legtöbb evezõst. A vállalkozó kedvûek összességében több mint egy tucat különféle vízi jármûvel vágtak neki a Mosonmagyaróvár és Halászi közti távnak oda-vissza. A rajtnál sûrûn felsorakozott evezõsök okoztak némi nehézséget egymásnak, hiszen a verseny hevében jó néhány lapát összeakadt. Néhány méterrel arrébb aztán már szétszakadt a mezõny és a halászi fordulónál már több száz méteresre nõtt a különbség a versenyzõk közt. A távot végül egy kajak kettes csapat teljesítette a legrövidebb idõ alatt, elnyerve ezzel a jogot egy felsõ kategóriás személyautó használatára egy hétvégén át.

 

A Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület által szervezett rendezvény ötletét a velencei Vogalonga elnevezésû, harminckét kilométeres evezõsverseny adta, aminek idei jubileumi futamán az egyesület öt hajóval is képviseltette magát. Amint azt dr. Wlasitsch Mirkó, az egyesü let elnöke lapunknak elmondta: az elsõ mosonmagyaróvári Vogalonga valójában nem is igazi verseny volt, hanem egy szabad szieszta. Az indulók inkább saját magukkal versenyeztek és bizonyították, hogy teljesíteni tudják a távot.