Az Alsó-Szigetköz vízpótlása a tét                  

 

 

           

            2004-09-28

 

           

            Az alsó–szigetközi mellékágak vízpótlásának kulcsa Ásványráró kezében van. Most hajlandóak lezárni az Ásványi-Duna–ágat: ennek tervezésére pályázatot nyújtottak be.

 

 

 

            A szigetközi rehabilitációra kiírt projektekre idén Ásványráró is beadta pályázatát. Az Ásványi-Duna-ág lezárásának tervezésére 8,75 millió forintot igényelnének a Miniszterelnöki Hivataltól (MEH). A projekt azért fontos, mivel tizenegy alsó-szigetközi település vízpótlásának sorsa azon múlik, hogy Ásványráró hajlandó-e lezárni az úgynevezett Ásványi-torokrendszert, s megnyitni az Árvai-bukót.

 

Az önkormányzat gumigátat és hajózsilipet építene, megoldva ezzel együtt a hajózás és a vízpótlás kérdését. A vízügyi hatóság szerint azonban végleges megoldások nem tervezhetõk a hullámtérbe.

 

 

Kiemelt kategóriában a pályázat

 

A megyei közgyûlés Szigetköz-bizottsága a kiemelt kategóriába sorolta az ásványrárói pályázatot: a tizennégy benyújtott anyag közül a harmadik helyre rangsorolva azt. Ha a MEH a korábbi évekhez hasonlóan támaszkodik az érintett települések véleményére, akkor az idei 198 milliós keretbõl jó eséllyel jut majd Ásványrárónak is. (Igaz, tavaly a Szigetköz-bizottság javaslatát Ásványráró esetében nem támogatta a MEH.) Babos Attila dunaszegi polgármester korábbi véleménye szerint az alsó-szigetközi települések vízpótlása égetõ kérdés, melynek megoldását nem lehet tovább halogatni. Az Ásványi-torok lezárásával és az Árvai-bukó megnyitásával vizet kaphatna a kiszáradt Szávai-csatorna.

 

Megegyezés után lehet hajózsilip

 

Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Édukövízig) vezetõje korábban kijelentette: Ásványráró tehetetlen az alsó-szigetközi önkormányzatok nélkül, s ez fordítva is igaz. A vizet el kellene juttatni az Alsó-Szigetközbe is. Ahhoz, hogy az alsó szakasz is olyan állapotba kerüljön, mint a felsõ-szigetközi rész, ezt az ágat le kellene zárni.

 

Igaz, az Ásványi-torok teljes lezárásával megszûnhetne a jachtforgalom Ásványrárón. A gumigátas lezárást, s egy hajózsilip építését a hullámtéren a vízügyi igazgatóság nem támogatja. Az ásványrárói polgármester szerint településének is érdeke az alsó-szigetközi vízpótlás, s az általa javasolt megoldással a hajózás és a vízpótlás is megoldott lenne.

 

Baross Károly, az Édukövízig mûszaki igazgatóhelyettese lapunknak elmondta: az igazgatóság fenntartja korábbi véleményét az ügyben, miszerint a hullámtérre végleges mûtárgyak addig nem kerülhetnek, amíg a magyar–szlovák tárgyalásokon megegyezés nem születik. Az ásványrárói pályázat elfogadásához ki kellett kérni a hatóságok véleményét is, s a tervezéstõl a vízügyi igazgatóság sem zárkózik el. A Miniszterelnöki Hivatalban egyébként tegnap bírálták a szigetközi rehabilitációs pályázatokat, ám az eredményeket s a sikeres pályázatok listáját csak késõbb közlik.

 

 

A tervezést támogatnák

 

Információink szerint a hatóságok álláspontja szerint az Ásványi-torok lezárásának tervezését támogatják, míg a hajózsilipes megoldás csak akkor épülhetne meg, ha északi szomszédunkkal folytatott tárgyalások eredményre vezetnek. Úgy tudjuk, a pályázat benyújtásáról a vízügyi igazgatósággal nem egyeztetett Ásványráró, azt egy magáncég koordinálta. (A beruházás sorsát a jövõben is figyelemmel kísérjük – a szerk.)