Átadták a véneki révhajót                   

 

 

           

            2002-07-22

 

           

            Hivatalosan is átadták szombaton az április óta mûködõ révhajókikötõt Véneken. A tizenegy plusz egy személyes kompra húsz évet kellett várni, a révközlekedés ugyanis 1982-ben szûnt meg a Mosoni-Duna északi és déli partja között.

 

 

 

           

 

           

A rév alkalmas nemcsak ember, hanem kerékpár, motorkerékpár szállítására is, kétóránként közlekedik, a menetidõ között pedig sétahajózásra is alkalmas. Jakusné Ságer Anna, Vének polgármestere szerint a forgalom fõként a propagandától függ, egyelõre egy nap tíz-tizenegy személy veszi igénybe a kompot, kétszázötven forintért. Elsõsorban Gönyû és Gyõrszentiván a vénekiek célállomása, sokan

járnak át oda dolgozni április 1. óta vízen is. Jakusné szerint annak

idején is elsõsorban a munkába, például a szentiváni téeszbe jártak a vénekiek a réven, a túloldalon élõk fõként az innensõ vendéglátóhelyeket vették célba.

 

           

A rév Pados Józsefrõl kapta a nevét, Vének iskolaigazgatója évekig küzdött a kikötõért a testületben, s el tudta kerülni, hogy az már 1979-ben megszûnjön. A hetvenes években ugyanis kiépült a mûút, megindult a buszközlekedés, egyre kevesebben utaztak a réven. Az akkori faluvezetés nehezen tudta fenntartani és végül nyolcvankettõben végleg kivonta a forgalomból a kompot.

 

Húsz év elteltével 12 millió forintos beruházással állították újra "szolgálatba". A kis költségvetésbõl gazdálkodó település mintegy 8,5 millió forint pályázati támogatást nyert a központi költségvetésbõl három évre ütemezve. Így csak lépésrõl lépésre tudták megvalósítani a révközlekedés újraindításának feltételeit, ugyanakkor a kikötõhelyhez vezetõ csatlakozó utat is kiépítették a Mosoni-Duna mindkét oldalán – tudatta a polgármester.

 

Korábban:

 

Ismét útra kelt a Pados (2002-07-09) >>