<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

A Szigetközről álmodik

2007.11.04.

Győr - Pénzes István A Szigetközről álmodom című természetfotó-kiállítását kedden délután 5 órakor dr. Alexay Zoltán természetfotográfus nyitja meg Győrött, a megyeháza aulájában (Árpád út 32.).

 

– A Szigetköz a Duna gyermeke – vallja a művész ars poeticájáról. – Ha visszatekintünk az elmúlt harminc évre, talán nem túlzás, ha azt mondjuk, az idő múlásával, a természet rendjébe való beavatkozásokkal, a Duna elterelésével  édesgyermekből mostohagyermekké vált.

 

Pénzes István 25 esztendeje foglalkozik természetfotózással. Hobbija az egyetemi évek alatt, a ’80-as évek elején kezdődött. Szinte minden szabadidejét „vadvízországban" töltötte. Fényképezőgéppel a nyakában barangolt a holtágak partján. Az elkészült képeket elismerések is követték. Több tárlatot rendezett, köztük országos vándorkiállítást, első, második, harmadik helyezéseket nyert országos természetfotó-pályázatokon. A Nimród Fotóklub „Találkozás a természettel" pályázatának nemzetközi különdíját is megkapta 1984-ben.

– Név szerinti ismerőseimmé váltak a vizek, a holtágak. Örökre tartó barátságot kötöttem a mesék szerint hajdan tündérek és manók lakta csodavilággal – vallja.

 

Mint ismert, amikor a világ gonosszá lett, a tündérek és a manók elköltöztek... A művész szerint azonban nyomaik még mindig fellelhetők. Úgy tartja, ezek a kis csodák, a hajdani tündérország darabkái még őrzik az egykori mesevilág hangulatát. Képei ebből adnak ízelítőt.

– Mindez itt található a környékünkön, alig karnyújtásnyi távolságra tőlünk. És ez a miénk, azoké, akik itt születtünk, itt élünk – hívja fel a figyelmet.

 

A kiállítás megnyitóján Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke mond köszöntőt. A tárlat november 16-ig tekinthető meg, naponta 8–18 óra között.

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu