<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

A Szigetköz hétszázszorosan kicsinyítve

2007.06.26. 14:19

Egységes dunai koncepció kidolgozását végzi a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány uniós pénzből.

 

A dunaszigeti ökoparkban százmilliós uniós forrásból hamarosan elkészül a szigetközi dunai hullámteret modellező létesítmény. A fedett, negyven méter hosszú épület mérései a magyar–szlovák kormányközi tárgyalások alapját képezhetik.

 

2006 februárjában a közalapítvány a Duna Településszövetséggel és a szlovák Pro Naturával partnerségben adta be közös Interreg-pályázatát, mely „A szigetközi–csallóközi Duna-ártér mellékágrendszere rehabilitációjának közös megalapozása" címet kapta, s ötszázalékos önrésszel együtt közel százmillió forintot nyert.

 

Kidolgozzák a Szigetköz–Csallóköz ártéri mellékágrendszer ökológiai, hidrológiai rehabilitációjának közös, a szlovák és a magyar fél által elfogadható megoldási elemeit. Ezek a kompromisszumos megoldások kiindulásként szolgálhatnak a szlovák–magyar kormányközi tárgyalásokon a közös környezeti hatástanulmányok elindításához. A dunai megoldási lehetőségekkel kapcsolatban mindkét részről számos dokumentált, bemutatott, részben egyeztetett megoldási változat, tanulmány, vitaanyag készült, amelyek kellő alapot adnak arra, hogy részletes összehasonlító elemzésük és közös kiértékelésük elkészüljön. A koncepció kidolgozása jövő februárig tart.

 

Kulcskérdés a hidrológiai elemzés, mely során fizikai kisminta-kísérleteket végeznek. Dunaszigeten pedig már épül az a negyven méter hosszú fedett létesítmény, melyben modellezik a szigetközi rehabilitációs megoldási lehetőségeket, s azok hatásait.

 

Láng István, a kísérlet egyik szervezője elmondta: a betonteknőt homokkal fedik be, majd kialakítják a Duna-szakaszokat, és ez hétszázszor kisebb lesz a valóságnál. „Még a benövéseket is szimuláljuk, s a kísérletből kiderül, mire számíthatunk. Az eredményeket a vízügyi igazgatóság segítségével digitálisan is ellenőrizzük." A létesítménynek bemutató szerepe is lesz, idegenforgalmi látványosságként is funkcionálhat: a tervek szerint akváriumok is kerülnek az építménybe. „Június legvégén már a korábban javasolt szigetközi rehabilitációs megoldás modellezése elkezdődhet" – mondta Láng István.

 

Cséfalvay Attila

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu